Brian Goorjian vedl australské basketbalisty i na mistrovství světa 2006 v...

Brian Goorjian vedl australské basketbalisty i na mistrovství světa 2006 v Japonsku. Momentka ze zápasu se Spojenými státy. | foto: AP

A do třetice? Olympijskou medaili má pro Austrálii dobýt trenér Goorjian

  • 0
Australské basketbalisty na olympijských hrách v Tokiu povede americký trenér Brian Goorjian. Bude to jeho třetí turnaj pod pěti kruhy na lavičce výběru přezdívaného Boomers. V Aténách 2004 s nimi skončil devátý, o čtyři roky později v Pekingu sedmý.

Sedmašedesátiletý Goorjian se stal nástupcem krajana Bretta Browna, který v říjnu rezignoval s ohledem na odložení olympiády o rok a na vlastní nejistou situaci po ztrátě trenérské pozice v týmu NBA Philadelphia 76ers.

Australané budou v Tokiu obhajovat čtvrté místo, kterým v Riu de Janeiro vyrovnali své maximum z let 1988, 1996 a 2000. Čtvrtí skončili také na loňském mistrovství světa v Číně, kde ve čtvrtfinále tým kolem Pattyho Millse a Andrewa Boguta vyřadil české reprezentanty, a na medaili z obou těchto akcí stále čekají.

„Austrálie má právě teď obrovské štěstí na velké talenty, takže je tu takový pocit nedodělané práce,“ konstatoval Goorjian. 

Sám je s šesti tituly nejúspěšnějším koučem v historii australské ligy, šestkrát byl také vyhlášen trenérem roku. S reprezentací podepsal smlouvu až do MS 2023.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž