ilustrační foto

ilustrační foto | foto: ČTK

Basketbalistky USK budou hájit proti Litevkám neporazitelnost v Eurolize

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha narazí ve středu v 6. kole Euroligy na nováčka soutěže Kibirkštis Vilnius. Proti litevskému soupeři by v domácím prostředí rády prodloužily svou vítěznou sérii dlouhou 23 soutěžních zápasů a udržely neporazitelnost v této pohárové sezoně.

Pražanky naposledy prohrály 30. dubna ve třetím finále české ligy s IMOSem Brno. Od té doby jen vítězí. Mimo jiné zdolaly i jednoho z favoritů Evropské ligy Galatasaray a vedou skupinu C. Výborné výkony podává černohorská pivotka Jelena Dubljevičová, která je s průměrem 17,3 bodu na utkání devátou nejlepší střelkyní soutěže a s devíti doskoky šestou nejlepší v této statistice.

Klíčem k úspěchům je však vynikající obrana USK, která je druhá nejlepší v celé soutěži hned za favorizovaným Jekatěrinburgem.

Tentokrát se pokusí defenzivu USK prolomit Kibirkštis, který vznikl teprve před třemi roky a loni hrál ještě Eurocup. Tam sice dokázal ve skupině porazit Ružomberok i Antakyi, ze kterou nastupovala v současnosti zraněná hráčka USK Jana Veselá, nakonec však Litevky skončily ve skupině poslední a nepostoupily.

"Je to sice trochu neznámý tým, ale složený z litevských reprezentantek a s kvalitní trenérkou, takže určitě to nebude slabý soupeř," řekla trenérka Natália Hejková, jejíž kolegyně Jurgita Štreimikyteová patří mezi nejlepší litevské hráčky v historii. Mimo jiné si zahrála i WNBA za Indianu a v roce 1997 vyhrála mistrovství Evropy.

USK si musí dát pozor především na velmi dobrou střelbu Kibirkštisu za tři body, v níž má úspěšnost téměř 50 procent - nejlepší v soutěži. Pod košem má litevský celek téměř dvoumetrovou Sofiju Aleksandravičiusovou, která vyrůstala v USA. Hra se však točí hlavně kolem druhé pivotky Liny Pikčiuteové, která pomáhá tvořit hru. Elitní střelkyní týmu je Vita Kuktieneová s průměrem 15,5 bodu na zápas.

Vilnius vstoupil do sezony výhrou v Polkowicích 68:66 a domácím vítězstvím o 17 bodů nad Salamancou. Jenže pak přišly porážka v Záhřebu a doma se Spartakem Moskva. Před duelem s USK se tým dělí s bilancí 2-2 se Salamancou a Spartakem o střed tabulky.

Utkání na Folimance začíná ve středu v 18:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž