Basketbalistky se ještě musí sehrát

  • 3
Nymburk - Poslední vážnou zápasovou přípravu mají za sebou české basketbalové reprezentantky, které se až do pátku budou připravovat v Nymburku na blížící se mistrovství Evropy (14.-23. září). Svěřenkyně Jana Bobrovského ve sportovním centru nejprve v pondělí podlehly Ukrajině 73:76, v úterní odvetě však oplatily staronovým účastnicím evropského šampionátu prohru v prodloužení 96:90. "Do pátku čekají v Nymburku družstvo ještě třífázové tréninky, od pondělka až do odletu na šampionát bude příprava pokračovat v Brně," uvedl manažer reprezentace Jiří Hamza s tím, že jak v Nymburku, tak v moravské metropoli, je hlavním úkolem družstva co nejlépe se sehrát.
"Tým je ale tak krátce pospolu, že máme téměř nedostižné manko," dodal Hamza.

Reprezentace se musí obejít bez tří klíčových hráček Evy Němcové, Romany Hamzové a Kamily Vodičkové, ačkoliv naděje na start třetí jmenované po operaci kolena stále žije. Teprve po veleúspěšném mistrovství světa a kvalifikaci ME se k týmu připojily juniorky, ale v současnosti trápí zranění trio Stejskalová, Vítečková, Bortelová. "Kádr se neustále mění, během osmi dnů přibylo pět hráček.

Příprava je proto všemi absencemi značně poznamenaná," řekl Hamza a dodal, že nemá žádné informace o tom, že by některý z dalších účastníků ME zažíval podobné problémy.

Nedostatečná sehranost se podle něj projevila na výkonech týmu na předchozích turnajích a potvrdily ji i závěrečné zápasy s Ukrajinou, v nichž měl být český tým za normálních okolností favoritem. "Byly to naprosto vyrovnané zápasy. Musíme se smířit s tím, že nepůjdeme do mistrovství Evropy jako favorité," pokračoval manažer.

Přesto neztrácí naději, že omlazený kádr může na šampionátu uspět. "Trenéři se pokusí v závěru přípravy navodit v týmu pohodu. Mladé hráčky nemají zábrany, a tak by to nemusel být problém. Vzhledem k šampionátu to může být i ku prospěchu
věci," domnívá se Hamza.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž