Basketbalistky jsou ve finále

  23:04
Patras - České basketbalistky dokázaly v semifinále mistrovství Evropy zdolat Polsko 74:66 a vedle postupu do nedělního finále si zajistily jako první český kolektivní sport vybojovaly účast na olympiádě v Aténách. O svém vítězství rozhodly hráčky až po změně stran, kdy soupeřky přehrály důrazem a rychlostí v obraně.

Soupeřkami českých hráček ve finále budou Rusky, jež zdolalay tým Španělska 78:71.

Vstup do zápasu vyšel mnohem lépe Polkám, které přesněji kombinovaly a hlavně lépe střílely. Na českých hráčkách jakoby ležel psychický balvan, který se projevoval hlavně v nervozitě a strachem ze zakončení.

Soupeřky rychle získaly náskok 6:1 a v 5. minutě už 16:7. Jedinou hráčkou v českém týmu, která neztratila klid a nebála se vystřelit, byla Lucie Blahůšková, jež za první poločas zaznamenala dvacet bodů.

Blahůšková se dokázala pod košem chytře zbavit 214 centimetrů vysoké pivotky Dydekové a vycházela jí i střelba ze střední vzdálenosti. V 8. minutě se podařilo českým hráčkám vyrovnat na 16:16, přičemž čtrnáct bodů dala Blahůšková.

Jenže v poslední sekundě úvodní desetiminutovky se podařilo Wlazlakové vstřelit tříbodový koš a polským basketbalistkám se rázem vrátilo sebevědomí.

Jejich herní pohoda se odrazila na získání devítibodového náskoku (27:18). Hlavními tahouny byly Dydeková, Trzesniewská a Bybrzická, kterým vycházela neomylně koncovka. Houževnatostí a bojovností v obraně se podařilo českým basketbalistkám postupně výsledek otočit. V závěru poločasu ztratila střelecký ostych Večeřová a po její sérii devíti bodů český tým v 18. minutě poprvé vedl 30:28.

Jenže těsně před poločasem stačily Polky díky trojkám Cupryšové znovu získat pětibodový náskok. Po změně stran české hráčky zrychlily a zpřesnily hru v obraně a zásluhou bojovnosti začaly znovu umazávat náskok soupeřek a postupně získaly vedení 49:46.

Hra se značně přiostřila a po souboji s Dydekovou musela ve 29. minutě na chvíli odstoupit ze hry kvůli poraněným zubům a tržné ráně v ústech Hamzová.

Polky sice vsadily na důraz a tvrdost, ovšem na rozdíl od prvního poločasu zvládly české basketbalistky lépe koncovku třetí čtvrtiny a získaly pětibodový náskok. V obraně i v

útoku se dařilo i Večeřové, která až na malé výjimky uhlídala Dydekovou a nastřílela ještě dvanáct bodů.

Závěrečná část se už odehrávala zcela v režii českého týmu, který chytrou hrou s delším držením míče soupeřky psychicky zcela rozebral. Důležitý posun k vítězství udělala trojka Hamzové, po níž získaly české basketbalistky čtyři minuty před koncem náskok 67:60.

Nervózně hrající Polky postupně odpadly fyzicky, přestala se jim dařit i střelba. Pivotka Trzesniewská dvakrát nepřesně mířila z bezprostřední blízkosti pod košem a v posledních dvou minutách už se zklamané polské basketbalistky smířily s porážkou.

Radost českých basketbalistek nad postupem do finále vytryskla už dvě sekundy před koncem semifinálového souboje s Polskem, kdy hráčky v návalu euforie chytily společně míč. Nekompromisní rozhodčí Chantal Julienová z Francie dala ještě dvě sekundy před koncem balon Polkám, které se už však zmohly pouze na nepřesnou střelu na koš.

Teprve poté mohly basketbalistky naplno za obrovského jásotu roztočit své vítězné kolečko. Po něm se přemístily do rohu haly, kde přijímaly společně s vedením týmu gratulace k vítězství od basketbalových funkcionářů a trenérů z dalších zemí.

"Utkání s Polskem bylo tentokrát velice těžké a rozhodlo se až ve čtvrté desítce. Měli jsme větší vůli po vítězství. Naše hráčky měly během celého turnaje chuť po vítězství, která rostla s každým dalším úspěchem," uvedl trenér Jan Bobrovský. Přiznal, že zejména v úvodu byl hodně nervózní. "Začátek nám nevyšel a soupeřky získaly náskok, který jsme otočily jsme ve druhém poločase," dodal trenér a vyzvedl výkon všech hráček.

"Blahůškovou zastihlo mistrovství Evropy ve fantastické formě. Určitě před jejími výkony je třeba dát klobouk dolů. Ovšem pomáhají jí v tom i další hráčky, bez nichž by tak skvělá nebyla. Basketbal je kolektivní hra," poznamenal Bobrovský, maximálně spokojený s postupem do finále i na olympijské hry.

"Nejsem z těch, kteří dávají najevo navenek příliš velkou radost. Ale musím přiznat, že je mi dobře po těle. Ze začátku se nám ani doma, ani mezi zahraničními týmy příliš nevěřilo. Zájem o nás rostl až s vítězstvími ve skupině. Nyní jsme už centrem pozornosti všech příznivců basketbalu a také všech týmů na mistrovství Evropy," zhodnotil Bobrovský dosavadní působení českých basketbalistek.

Po několikaminutovém posezení a vytřepání únavy z nohou basketbalistky už cestou do šatny zastihly gratulace na mobilních telefonech. "Nejdříve jsem volala svému příteli," řekla Blahůšková, která v celém utkání střelecky zářila.

"V začátku jsem sice zůstala na střelbu sama, ale čekala jsem, až se chytnou i ostatní spoluhráčky. Psychickou tíhu jsem si ale nepřipouštěla. Ve druhém poločase se chytly Veselá, Machová i Hamzová. Dřely jsme a myslím si, že ve druhém poločase Polky odpadly fyzicky.

Dvě minuty před koncem, když neproměnily několik vyložených příležitostí, tak už přestaly hrát," tvrdila Blahůšková.

Oslavy basketbalistky odložily až na neděli. "Zatím je v nás sice velká euforie, ale čeká nás ještě finále, ve kterém bychom chtěly potvrdit náš úspěch," řekla Blahůšková.

Polský trenér Tomasz Herkt neskrýval obrovské zklamání. "Po prohře s českým týmem ve skupině jsme se na semifinále dokonale připravili. Taktika nám ale vycházela jen poločas. Ve druhé části nás Češky přehrály lepší obranou, při níž uplatnily dobrou fyzickou kondici," podotkl trenér.

Vystoupení ruského týmu v úvodní čtvrtině druhého semifinále připomínalo bouřlivý uragán, který snadno smete španělský tým. Excelentní hra v obraně podložená přesnou koncovkou vynesla ruským basketbalistkám už v desáté minutě patnáctibodový náskok 25:10.

 

Z počátku bezradné Španělky ale začala z útlumu probouzet jejich nejlepší hráčka Valdemorová, která měla hlavní podíl na tom, že ve 22. minutě už Rusky vedly pouze 42:41. Otočit výsledek se však Španělkám nepodařilo, neboť jejich soupeřky znovu zpřesnily obranu.

 

Při blokování i sbírání odražených míčů vynikala zejména pivotka Baranovová, kterou střelecky doplňovala Skopaová.  Španělky v závěru znovu stáhly náskok na čtyřbodový rozdíl.

 

Ruský tým si už ale vítězství nenechal vzít a španělské basketbalistky se musely smířit s první porážkou v turnaji.

Výsledek
Semifinále:
Česká republika - Polsko 74:66 (16:21, 35:40, 56:51)
Body: Blahůšková 34, Veselá 16, Večeřová 12, Machová 6, Hamzová 4, Pavlíčková 2 - Dydeková 22, Bibrzická 15, Trzesniewská 15, Cupryšová 9, Wlazlaková 3, Laraová 2. Rozhodčí: Sharro (Švéd.), Julienová (Fr.). Fauly: 15:20. Trestné hody: 15/10 - 14/11. Trojky: 4:3. Diváci: 1500.

Rusko - Španělsko 78:71 (25:12, 40:35, 61:54)
Nejvíce bodů:
Artěchinová 17, Skopaová 16, Baranovová 14, Archipovová 12, Osipovová 11 - Valdemorová 18, Ponsová 14, Garciová 10. Rozhodčí: Sutulovič (SČH), Šemeš (Izr.). Fauly: 18:20. Trestné hody: 18/14 - 15/12. Trojky: 8:5. Diváci: 1600.

České basketbalistky se radují po postupu do finále mistrovství Evropy.

Ivana Večeřová je bráněna Polkou Dydekovou při semifinále mistrovství Evropy v basketbalu.

Trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský hovoří ke svým hráčkám během vítězného semifinále mistrovství Evropy basketbalistek.

Lucie Blahůšková (vpředu) se pokouší skórovat a Polka Dydekové se ji snaží zastavit.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Zákrok Krejčího na Chytila bez červené, řekla komise. Bořil si zlomil lícní kost

13. května 2024  16:45

Po souboji Ladislava Krejčího s Mojmírem Chytilem měl sudí Dalibor Černý ve víkendovém fotbalovém...

Rubljov po triumfu v Madridu vypadl v Římě ve 3. kole s kvalifikantem

13. května 2024  14:18,  aktualizováno  16:25

Čtvrtý nasazený Andrej Rubljov překvapivě dohrál na tenisovém turnaji Masters v Římě už ve třetím...

ONLINE: USA - Slovensko 0:2. Využitý brejk, vedení zvyšuje Hudáček

13. května 2024

Sledujeme online Souboje týmů, které myslí na postup do čtvrtfinále, jsou na pondělním programu skupiny B hokejového...

ONLINE: Norsko - Finsko 0:1. Kapanenova střelecká forma pokračuje

13. května 2024

Sledujeme online Pondělní program hokejového mistrovství světa nabízí dva duely skupiny A. Předtím než k večernímu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...