Borecká uniká Vokřinové

Borecká uniká Vokřinové - Brněnská hráčka Irena Borecká (vpravo) uniká Janě Vokřinové z USK v prvním finálovém utkání play off basketbalové ligy | foto: Otto Ballon Mierny, ČTK

Basketbalistky Brna se blíží cíli

B r n o - Přesně podle předem lehce odhadnutelného scénáře začalo v Brně finále ligy basketbalistek. Domácí pětinásobný mistr hladce zdolal USK Praha 83:55 a 80:61 a titul může získat už po středečním třetím utkání v Praze. "Záleží na holkách, jak rychle si vybojují dovolenou. Jsou už unavené, takže jsme rádi, že se pokračuje hned za tři dny, po dvou dnech volna by mohly být v dobré kondici," plánoval domácí trenér Jan Bobrovský, sotva skončil nedělní druhý duel. S druhým utkáním byl spokojený víc než s prvním. "Nebylo to už z naší strany tak nesoustředěné. Přesto se nám nedaří podle představ a budem všichni rádi, až sezona skončí," řekl.

Obhájce titulu možná dokončí finálovou sérii v osmi hráčkách, po Hamzové, Frniakové, Blahůškové a Marenčíkové postrádá od soboty také Vítečkovou. "Začal mne bolet loket, asi v něm mám zánět," řekla mladá křídelnice. "Zatím mám prášky proti bolesti a mast, uvidím, zda vůbec budu schopna nastoupit v Praze."

Na palubovce haly Rosnička v Žabovřeskách sotva bylo poznat, kdo je vítěz a kdo poražený. I pražské košíkářky hýřily dobrou náladou, pohodově si povídaly.

"S výkonem můžeme být spokojeni. Dva ze tří cílů pro finále jsme již splnili," odtajil trenér Ivan Dvořák. "Chtěli jsme jednou prohrát maximálně o třicet bodů, pak ne víc než o dvacet a na závěr zkusit prohrát menším než desetibodovým rozdílem," pokračoval. "Třetí část plánu je nejodvážnější, nechali jsme si ji na třetí zápas do Prahy." Zatímco v sobotním utkání protočil celou sestavu, v neděli střídal jenom šest hráček. "Říkal jsem si, že pokud se nám bude dařit, nechám sestavu, jak je. A myslím si, že dneska jsme hráli dobře, nenechali jsme Brno ujel hned na začátku. Na výhru to samozřejmě nebylo, ale na slušný výsledek ano," pravil spokojeně.

Bobrovský čeká, že USK ještě může jeho tým potrápit, v zisk titulu však pevně věří. "USK bojuje, my se ho snažíme přehrát profesorsky," sledoval. Utkání sledoval také očima reprezentačního trenéra, pozornost věnoval rozehrávačce Bortelové a pivotmance Pechové. "Bortelová zahrála dobře v sobotu, Pechová se výrazně zlepšila v neděli," hodnotil.

Gambrinus Brno - USK Praha 80:61 (25:19, 46:31, 59:48)
Nejvíc bodů:
Vodičková 26, Godályová 22, Stěpanovová 16 - Pechová 20, Vojtová a Voračková po 10. Rozhodčí: Zachara, Výborný. Fauly: 15:18. Trestné hody: 30/24 - 10/9. Trojky: 2:4. Diváků: 300. Stav série: 2:0.

O TŘETÍ MÍSTO:
Přerov - Trutnov 83:76 (17:7, 35:26, 55:40)
Přerovské basketbalistky si téměř neustále udržovaly minimálně desetibodový náskok. Ten sice trutnovské basketbalistky v závěru úspěšnými tříbodovými pokusy snížily na rozdíl šesti bodů, víc jim však soupeřky nedovolily. Třetí zápas se hraje v
sobotu v Trutnově.
Nejvíc bodů:
Hlaváčková 23, Látalová 19, Klečková 16 - Jarchovská 27, Uhrová 12, Burgrová 11. Rozhodčí: Paulík, Rozsypal. Trestné hody: 37/31 - 23/19. Fauly: 25:32. Diváků: 150. Stav série: 1:1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž