Stejně jako americký pivot Yemi přišel před rokem do Prostějova ze slovenského Pezinku rozehrávač Eugen Lawrence. Ten už má za sebou v prostějovském dresu jednu sezonu.

Stejně jako americký pivot Yemi přišel před rokem do Prostějova ze slovenského Pezinku rozehrávač Eugen Lawrence. Ten už má za sebou v prostějovském dresu jednu sezonu. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Basketbalisté Prostějova mají posilu pod koš, Američana Yemiho

  • 8
Prostějovské basketbalisty posílí nejlepší pivot slovenské extraligy. Klub Yemiho, jak se přezdívá Američanu Bertengehu O. Gadri-Nicholsonovi, získal z Pezinku.

Trenér prostějovských basketbalistů Peter Bálint po roce opět zalovil při hledání posil v kádru slovenského mistra. Loni přivedl z Pezinku rozehrávače Eugena Lawrenceho, teď na Hanou míří Bertengeh O. Gadri-Nicholson, 208 centimetrů vysoký pivot, který běžně používá přezdívku Yemi. Má nahradit Aleše Chána.

"Obě strany už pouze ladí detaily jednoleté smlouvy," potvrdil příchod podkošového hráče generální manažer Orlů Petr Fridrich.

Nicholson se minulou sezonu stal nejlepším pivotem nejvyšší slovenské soutěže. Podle trenéra Bálinta jde o chytrého hráče. "O nové posile jsem mluvil s Andrejem Lukjancem. Řekl mi, že jde o pohodového basketbalistu, který hraje týmově a pod košem se dokáže výborně orientovat," poznamenal Bálint.

Další podrobnosti prostějovskému kouči dodal také trenér František Rón, který v minulé sezoně Nicholsona v Pezinku vedl. "Podle Franty Róna je Yemi docela rychlý. To nikdy není na škodu." Americký basketbalista není žádný holobrádek. Předminulou sezonu nastupoval v dresu německého týmu Eisbaeren Bremerhaven.

Na Slovensku pak dosáhl zajímavých statistických údajů. Na palubovce strávil v průměru téměř 28 minut, zaznamenal šestnáct a půl bodu a získal 7,6 doskoku. To mu přineslo titul nejlepšího podkošového hráče a nominaci do nejlepšího zahraničního výběru celé soutěže.

"Věřím, že bude patřit mezi opory a prosadí se také v české Mattoni NBL," řekl Bálint. Dalším novým hráčem v prostějovské basketbalové letce je Jaromír Bohačík. Ostravský odchovanec hrál naposledy v izraelském Tel Avivu v kategorii U18 a patří mezi univerzální basketbalisty.

"Díky své výšce, pohyblivosti a kontrole míče je schopen hrát na pozici středního rozehrávače i vyššího křídla," přiblížil osmnáctiletou naději Bálint. Bohačík podepsal smlouvu na dva roky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž