Loni takhle bojovali Nymburští v Jadranské lize, letos se představí ve VTB lize.

Loni takhle bojovali Nymburští v Jadranské lize, letos se představí ve VTB lize. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Basketbalisté Nymburka míří do Ruska, vstupují do prestižní VTB ligy

  • 2
Basketbalistům Nymburka začíná sobotním odletem do Petrohradu dobrodružství jménem VTB liga. Mezinárodní soutěž, za níž stojí silná ruská banka, nahrazuje v kalendáři českého mistra Jadranskou ligu, v níž Nymburk startoval loni. Podle evropského žebříčku soutěží si Středočeši kvalitou polepšili.

"Soutěže jsou neporovnatelné. Tady nás čekají téměř výhradně soupeři s euroligovou či eurocupovou vizitkou," řekl nymburský kouč Ronen Ginzburg.

Skupina B

ČEZ BASKETBALL NYMBURK
CSKA Moskva (Rusko)
Prokom Gdyně (Polsko)
Loko Kubaň Krasnodar (Rusko)
Lietuvos Rytas Vilnius (Litva)
Azovmaš Mariupol (Ukrajina)
Spartak Petrohrad (Rusko)
Jenisej Krasnojarsk (Rusko)
Minsk-2006 (Bělorusko)

Proti Jadranské lize je tu ještě jeden rozdíl. Za účast v ní musel Nymburk hradit vysoké startovné, což se mu letos nestane, protože ve VTB lize může naopak slušnou sumu vydělat. "Také proto je naším cílem postup ze skupiny do vyřazovacích bojů," řekl generální manažer klubu Rudolf Šimeček.

Soutěž začíná ve dvou devítičlenných skupinách, v nichž se hraje systémem každý s každým doma a venku. Do play-off postoupí z každé skupiny nejlepší čtyři.

Domácí zápasy odehraje Nymburk ve své domovské hale, pouze pro utkání s CSKA Moskva zvažuje využití azylu v pardubické aréně.

"VTB liga je soutěž obrovských možností. Potenciální trh diváků je kolem 250 milionů lidí a pravidelně se VTB ligou zabývá více až padesát různých médií," řekl tiskový mluvčí klubu Ondřej Šimeček.

V Petrohradu nastoupí Nymburk k prvnímu duelu v neděli.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž