Basketbalisté hrají s Portugalskem

  • 1
Opava - Hrdla opavských fanoušků si po dramatické finálové sérii první basketbalové ligy opět přijdou na své. Reprezentační tým se v Opavě utká v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2003 s Portugalskem. Zápas v hale v Mařádkově ulici začíná v 16.30 hodin. Ve výběru trenéra Michala Ježdíka jsou i čtyři hráči Opavy Ladislav Sokolovský, Pavel Staněk, Marek Stuchlý a David Klapetek a také Petr Welsch z Kunína. Národní tým do kvalifikace vstoupil o víkendu vítězstvím na Slovensku 95:85. "Všichni zápas přestáli ve zdraví, malé problémy s tříslem má jen Kubálek, ale měl by být v pořádku," informoval manažer opavského týmu Dušan Štěnička, kterého si reprezentační kouč Ježdík vybral do realizačního týmu basketbalové reprezentace. Utkání budeme sledovat on-line ZDE

I proto Dušan Štěnička minulý týden vyrazil s kamerou na inspekční cestu do Portugalska. Osobně tam shlédl a natočil zápas Portugalců s Lucemburskem (98:67).

"Rozhodně to není lehký soupeř," líčí své dojmy a poznatky Štěnička. "Hrají takový basket, kterému říkám run and gun. Hodně běhají a hodně střílí. Když se jim nechá prostor na rychlé protiútoky, jsou hodně nebezpeční. Na to si budeme muset dát pozor."

Nejlepším hráčem Portugalců je podle Štěničky Paolo Pintu. Lucemburčanům nasázel dvacet bodů. "Je šikovný, hodně hraje na sebe a dobře pálí ze všech pozic. Ne nadarmo hraje ligu ve Španělsku."

Do Opavy soupeř českých basketbalistů přicestoval už v pondělí večer. Z Vídně dorazili v deset hodin večer a původně si ještě chtěli zatrénovat. "Naštěstí si to rozmysleli, ale už jsem s tím počítal, protože to pro ně není nic neobvyklého," říká Štěnička. "Žijí v noci, spát chodí až nad ránem."

Poprvé si tedy Portugalci opavskou palubovku osahali v úterý. Dvakrát včera trénovali také hráči národního týmu.  "V den zápasu si naši půjdou ještě lehce zastřílet a pak to začne. Věřím, že fanoušci klukům pomohou," dodal Štěnička.
Lístky na reprezentační zápas jsou takřka za symbolickou cenu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž