Basketbalisté dostanou za postup míč

Opava - Nečekaně tvrdě museli basketbaloví reprezentanti bojovat o výhru nad Estonskem. Až pět minut před koncem získali uklidňující osmibodový náskok. Estonce včera v Opavě porazili 96:86. Dál procházejí dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy hladce. Všechny tři zápasy vyhráli.

„Soupeř nám dal pořádně zabrat, ale na konci jsme to naštěstí zvládli,“ řekl pivot Ondřej Starosta, který s jistotou zakončoval akce pod košem.

Ve skupině už basketbalisty čeká poslední zápas, ve čtvrtek hrají v Polsku. Skupinu pak zakončí duel Poláků v Estonsku. „Na jeho výsledek čekat nemůžeme,“ upozornil Starosta. „V Polsku musíme vyhrát, v nejhorším případě prohrát o osm bodů, ale
na to nemůžeme spoléhat.“

Rozhodovat by mohlo skóre ze vzájemných zápasů, doma basketbalisté Poláky zdolali o 9 bodů. „To není málo, ale ani moc. Na bodový rozdíl se dívat nemůžeme, jedeme tam vyhrát,“ řekl kategoricky rozehrávač Petr Czudek. „Cítíme, že jsme lepší, ale Polsko je silné herně i hmotnostně,“ prohlásil trenér Michal Ježdík.

Motivaci mají basketbalisté obrovskou. „Kluci chtějí na tréninku pořád hrát fotbal, ale ten jim povolím, pouze když porazí Poláky,“ usmál se Ježdík. Jeden z basketbalistů pak dostane balon fotbalové Barcelony. „Kdo to bude? Nejhorší hráč z našeho vzájemného fotbalového utkání,“ usmál se Ježdík, který je sběratelem míčů všech sportovních her.

I když Česko vyhraje skupinu, na zářijovém šampionátu v Srbsku a Černé Hoře ještě nebude. V Novém Sadu by se před mistrovstvím utkalo s vítězi dalších dvou skupin o poslední místo mezi evropskou elitou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž