Jakub Houška, kapitán děčínských basketbalistů

Jakub Houška, kapitán děčínských basketbalistů | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Musíme pomoci, cítí basketbalisté Děčína. Místo tréninku bojují s povodní

  • 0
Teď jde sport stranou, má jasno kapitán děčínských basketbalistů Jakub Houška, který se svými spoluhráči místo tréninku raději pomáhal obyvatelům města zachraňovat majetek před záplavami. "Když to člověk vidí, přijde mu, že se chod Děčína jako by zpomalil, téměř zastavil. Prostě cítíme, že musíme pomoci. A to by možná měli začít cítit všichni, co něco kritizují a nadávají," upozornil.

"To čekání je to nejhorší. Ústí i Děčín je jedno velké jezero. Teď už si tu každý asi přeje, aby to konečně skončilo a mohlo se začít uklízet. Ať už se ví, jak na tom jsme a nežijeme jen v nejistotě," napsal Houška na svém webu.

"Když vidím zaplavený nový atleticky stadion, kurty, teď již chybí málo a dostane se voda i do plaveckého areálu, a těch spousta lidí, co muselo opustit své domovy, to vše mi připomíná, co je v životech důležité," přiznal český basketbalový reprezentant.

Houška se pozastavuje také nad povodňovou turistikou, která způsobuje v Děčíně problémy s provozem na mostech. "Každý mluví o tom, že lidé jen chodí a koukají. Popravdě řečeno, já se jim ani nedivím, že provozují povodňovou turistiku. To k tomu prostě patří a aspoň je vidět, že jim to není lhostejné a třeba se z nich pak někdo přidá i k pomoci lidem, kteří ji budou potřebovat," dodal.

Sám je prý připraven zapojit se do úklidu města poté, co voda opadne. "Musím říct za kluky od nás, že pokud to bude jen maličko možné, my jsme připravení pomoci, a to s čímkoliv," podotkl Houška.

V Děčíně očekávají kulminaci Labe nad čtvrtečním ránem, voda již natekla do obytných domů a knihovny. Svůj domov už muselo opustit zhruba 1 600 osob. Hladina Labe dosahuje nyní v Děčíně úrovně 10,52 metru a ještě by mohla o 50 centimetrů stoupnout.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž