VZHŮRU NA MISTROVSTVÍ. Jiří Welsch (vlevo) vyhlíží zářijové mistrovství Evropy a doufá, že český tým zanechá lepší dojem než před šesti lety, kdy na šampionátu nedokázal ani jednou vyhrát.

VZHŮRU NA MISTROVSTVÍ. Jiří Welsch (vlevo) vyhlíží zářijové mistrovství Evropy a doufá, že český tým zanechá lepší dojem než před šesti lety, kdy na šampionátu nedokázal ani jednou vyhrát. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Uhrajeme lepší výsledek než minule, věří Welsch před šampionátem

  • 5
V reprezentačním týmu je nejstarší a začal v něm hrát ve chvíli, kdy se jeho někteří nynější spoluhráči teprve chystali jít poprvé do školy. Navíc v průběhu svých patnácti reprezentačních let s družstvem zažil dny lepší i horší. Že by ale český basketbalista Jiří Welsch vůbec zapochyboval, zda opět podstoupit více než měsíční tvrdý trénink, na jehož konci bude zářijové mistrovství Evropy ve Slovinsku, to bere téměř jako nepatřičnou otázku.

"Vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Proč také, s družstvem jsem loni prožil senzační léto, kdy jsme postoupili z kvalifikace. Ani by to z mé strany nedávalo smysl," říká čtyřiatřicetiletý rodák z Holic, jenž s basketbalem před lety začínal v Pardubicích a jenž pamatuje dvě poslední vystoupení českého národního týmu na vrcholné evropské akci - byl u toho jako začínající mladík před čtrnácti lety stejně jako o osm let později v pozici respektované opory.

Účast v týmu dá jednomu z mála českých hráčů, který se uplatnil v zámořské NBA a odehrál tam více než dvě stovky zápasů, skvělou možnost srovnání všech tří velkých turnajů, které reprezentace v samostatné historii Česka hrála.

První absolvoval před čtrnácti lety ve Francii, kam odjel jako devatenáctiletý mladík. "Tehdy jsme se na Evropu dostali poprvé po rozdělení republiky, hráli jsme skoro všichni v domácí lize a vůbec jsme netušili, co se tam může dít," vybavuje si Welsch po čtrnácti letech. "V tom je ve srovnání s dneškem největší rozdíl, dnes hraje řada kluků v zahraničních týmech a je to na nich vidět."

Z turnaje ve Španělsku v roce 2007 si zase dobře pamatuje, že se družstvo domů vrátilo bez jediné výhry: "Síla soupeřů byla velká a škoda, že jsme nezabrali hned na začátku v utkání s Německem, které jsme prohráli v prodloužení."

Los základních skupin letošního mistrovství Evropy týmu kolem Welsche přisoudil domácí Slovinsko, dále pak Španělsko, Chorvatsko, Polsko a Gruzii. Z opět velmi silné skupiny půjdou dál jen tři nejlepší družstva.

"Reálně bychom měli mít šanci hlavně s Polskem a s Gruzií, i když to také budou silní soupeři," hodnotí šance družstva, ale do tipu, kam mohou sahat ambice družstva v turnaji, z něhož se šest nejlepších kvalifikuje na mistrovství světa, se pouštět nechce.

"Uděláme lepší výsledek než posledně," připomene zkušený český reprezentant zatím poslední evropský šampionát před šesti lety, na který se Česko kvalifikovalo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž