Danielle Robinsonová z USK Praha oslavuje zisk Českého poháru šumivým vínem. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravské fanoušky nepřilákal ani špičkový evropský tým

  • 1
Klasicky, šumivým vínem oslavily basketbalistky USK Praha vítězství v Českém poháru, který vyvrcholil v neděli v Ostravě. Na žádné divoké spršky vína ale nedošlo. „Holky, po nás tu hrají ligu muži (NH Ostrava prohrála s Prostějovem 70:86 – pozn. red.), takže nemůžeme skropit palubovku, nestačili by ji uklidit,“ nabádal hráčky USK jeden z členů realizačního týmu. A basketbalistky byly ukázněné.

Některé si jen decentně lokly z láhve a později přímo z poháru. Ostatně bujaré oslavy nikdo ani nečekal. USK Praha byl předem jasný favorit na vítězství, v Česku nemá konkurenci. Navíc se probil mezi nejlepší čtyři týmy Euroligy, nejvýznamnější evropské soutěže.

„Ale i přes tu naši převahu to stálo za to,“ prohlásila křídelnice USK Praha Tereza Vyoralová. „Každý zápas je dobrý a my jich zase tolik odehraných nemáme. Byla to příprava na Final Four Euroligy.“ Pražanky v semifinále porazily Valosun Brno 110:44 a ve finále Imos Brno 91:49.

Ilona Burgrová (vlevo) a Kia Vaughnová z USK Praha s trofejí pro vítězky...
Anetu Mainclovou (v zeleném) z IMOS Brno brání Tereza Vyoralová (vlevo) a Ilona...

„Byl to očekávaný výsledek,“ uznala křídelnice Imosu Michaela Stejskalová. „První půlku jsme hrály dobře, ale bylo jen otázkou času, kdy USK zabere a dokáže, že patří mezi nejlepší týmy Evropy.“ V ostravské hale Tatran se představily nejlepší české basketbalové týmy žen. Leč fanoušky nepřilákaly. „Užily jsme si to, ale je škoda, že atmosféra nebyla nic moc, že nepřišli lidé,“ mrzelo Michaelu Stejskalovou.

„Říkaly jsme si, že když v Ostravě ženského basketu tolik není, že pohár lidi přitáhne, ale nepřišel skoro nikdo.“ Slabá divácká kulisa mrzela i vítězky z USK Praha. „I zdejší hala je už přece jen starší, ale to zase takový problém není, Tatran je klasika,“ podotkla křídelnice USK Praha Tereza Vyoralová.

Jaroslav Bartoň, manažer pořádající SBŠ Ostrava, uznal, že slabá divácká návštěva byla problém. „Sportu v Ostravě je hodně a ženský basket si ve městě ještě nevybudoval potřebné postavení,“ upozornil.

První místopředseda basketbalové federace Miloš Pražák přesto věří, že finálové zápasy poháru prospěly k propagaci ženského basketbalu ve městě. „Víme, že mužský basket je tady lepší, že na něj chodí více lidí, ale i tak je dobře, že se loni do Ostravy po dlouhé době vrátila ženská liga. A doufejme, že bude pokračovat,“ uvedl Miloš Pražák.

Domácí družstvo SBŠ Ostrava sehrálo v poháru vynikající čtvrtfinále, když prohrálo s Valosunem Brno 71:72, jenže druhý den v utkání o 5. místo už nestačilo Trutnovu a prohrálo 53:73.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž