Ilustrační fotografie z utkání Hradce Králové

Ilustrační fotografie z utkání Hradce Králové | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kralování trvá, basketbalisté hradeckého Sokola ligové soupeře dál drtí

  • 0
Na úvod o zprávě, jak si vedou basketbalisté hradeckého Sokola v letošním ročníku 1. ligy, pár čísel. První z nich, to nejdůležitější, vyjadřující počet porážek, je nula, z čehož logicky vyplývá, že tým v úvodní polovině základní části všechna utkání vyhrál. Další ale řeknou mnohem víc.

Nejtěsnější vítězství bylo o patnáct bodů, ve čtyřech z dosavadních sedmi utkání rozdíl přes třicet bodů.

Sokol odehrál 28 desetiminutových čtvrtin, prohrál jen ve čtyřech, z nich ve třech čtvrtých, kdy už bylo o jeho vítězství dávno rozhodnuto a větší příležitost tak dostávali i hráči mimo základní pětku včetně dorostenců. V sedmi zápasech neprohrál žádný ze čtrnácti odehraných poločasů a radost z toho, že nad ním vedou, soupeřům dopřál jen výjimečně. Vedení 3:2 či 2:0 hned na začátku utkání, jehož si užili borci Ostravy, resp. Opavy B, v basketbalu zase tak moc neznamenají.

Může snad být o nynějším dominantním postavení hradeckého družstva ve východní skupině druhé nejvyšší soutěže něco výmluvnějšího? „Máme stabilizovaný tým, jehož osa je spolu tři roky, a hráči si sedli i lidsky,“ vidí hlavní příčiny zatím bezkonfliktní cesty soutěží trenér Sokola Lubomír Peterka.

Navazují na minulé sezony

Pro hradecké hráče, kteří hrají svá domácí utkání v Třebši, ale není podobné výsadní postavení příliš velkou novinkou. Už v předminulé sezoně si vybojovali právo účasti v baráži o nejvyšší soutěž, loni také, když za celou sezonu prohráli jen jediný zápas. A řadu utkání tým kolem zkušeného Tomáše Kirchbauma stejně jako letos vyhrál značným rozdílem.

„Máme stabilizovaný tým, jehož osa je spolu tři roky, hráči se sedli i lidsky.“

Lubomír Peterka, trenér Hradce

„Musím mužstvo pochválit za výkony, hlavně za to, jak ve své situaci zvládá koncentraci na zápasy,“ netají Peterka jeden z nejdůležitějších současných úkolů. A tím je právě koncentrace na nejlepší výkon i v situaci, kdy mužstvo jde od jedné výhry za druhou. „Nikam nejedeme na výlet, mám v tom i štěstí, že tým je, jaký je,“ uznává trenér.

Příklad? Na konci minulého týdne se Hradec k zatím svému poslednímu zápasu vypravil do Zlína, kde šlo o souboj druhého s prvním, Zlín předtím prohrál jen jednou. A výsledek? Konečné vítězství o 32 bodů 81:49, ale ten přitom zkresluje poslední čtvrtina, kterou Zlín o pět bodů vyhrál. Po první totiž Sokol vedl 27:8, v poločase už 47:20.

„Někdy je to pro soupeře dost těžké,“ míní kouč družstva, jež už několik sezon spolupracuje s Pardubicemi. Dosavadním výhrám se jedna vymyká, byť byl konečný rozdíl ve skóre patnáct bodů také jednoznačný. Sokol ji vybojoval na hřišti rezervy Opavy a ta byla jediným soupeřem, s nímž Hradec prohrál, ač jen těsně o jediný bod 23:24, jinou než poslední čtvrtinu, a to druhou.

„Pro nás to byl zatím jasně nejtěžší zápas,“ přiznává Peterka. Nijak ho to ale nepřekvapilo, Opava B totiž patří k nejnepříjemnějším prvoligovým soupeřům. „Do té doby jsme ji v osmi zápasech porazili jen jednou a k tomu za dobu, co jsme v první lize, byla posledním soupeřem, kterého jsme přehráli na jeho palubovce,“ sděluje kouč, „navíc Opava stále hrála a nerezignovala. Kluci proto měli ohromnou radost hned na hřišti a vraceli jsme se s dobrou náladou.“

Letos by by baráž neodmítli

Zatím výborné výsledky i hra korespondují s předsezonním rozhodnutím vedení klubu. Na rozdíl od minulých sezon, v nichž na možnost hrát baráž o postup do nejvyšší soutěže klub rezignoval, letos by tuto možnost neodmítl. Cesta do ní je ale ještě dlouhá. Už v sobotu se Hradec vydá do Ostravy k úvodnímu duelu odvet základní části. Po jejím skončení se čtyři nejlepší mužstva z obou skupin, východní i západní, dají dohromady a po odehrání této části bude následovat play-off zakončené finálovým turnajem, z něhož vyjdou adepti boje o vstup mezi elitu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž