Finský reprezentant Alexander Madsen (u míče) útočí na rakouský koš.

Finský reprezentant Alexander Madsen (u míče) útočí na rakouský koš. | foto: FIBA

Finský reprezentant Madsen bude na svém snu o NBA pracovat v USK Praha

  • 15
Jméno Alexander Madsen má v Evropě zvuk a jeho nositel je pod drobnohledem skautů z NBA. Jedenadvacetiletý finský reprezentant nyní nabírá kurz Praha, která má být přestupní stanicí do světa velkého basketbalu. Pod vedením trenéra Mira Aliloviče se představí s USK v české nejvyšší soutěži.

Rodák z Valkeali do tradičního českého klubu přichází nejen kvůli nejvyšší mužské soutěži, ale i kvůli klubovému programu, který talentovaným hráčům vytváří podmínky pro další rozvoj.

„Zájem byl od začátku jasně cílený. Alexander řešil cestu svého dalšího rozvoje, aby na sobě mohl pracovat a směřoval ke splnění svých basketbalových snů o NBA. Svou roli v jeho příchodu do USK Praha sehrál i trenér Alilovič a naše práce s mladými hráči. Působení v našem programu by mělo být pro Alexandra krokem k dalšímu posunu do Evropy, či USA “ popisuje počátky jednání manažer klubu Petr Jachan.

V USK Praha tak bude 207 centimetrů vysoký pivot historicky prvním hráčem se smluvní klauzulí o odchodu do NBA.

„Nejedná se o žádného nováčka v mužském basketbalu a jeho pozice bude pod velkým drobnohledem a očekáváním. Na pozici atletického forwarda a střelce, který je schopen alternovat i na pozici vyššího křídla, bude zodpovědný i za bodový příděl a výsledky týmu,“ popisuje Madsenovu pozici v klubu Jachan.

Alexander Madsen jako jeden z hlavních talentů stále zajímavější finské líhně prošel mládežnickými reprezentačními kategoriemi. Loni byl vyhlášen nejlepším pivotem na ME hráčů do dvaceti let divize B a poté nahlédl i do národního týmu mužů.

Ve své vlasti Madsen hájil barvy klubu Kouvot Kouvola, za který odehrál pět sezon a s kterým je úřadujícím mistrem Finska. V uplynulém ročníku odehrál 51 utkání s průměrem 8,8 bodu, 5 doskoků a 1.4 bloku na utkání.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž