Adreian Payne coby hráč Minnesoty před utkání s LA Clippers.

Adreian Payne coby hráč Minnesoty před utkání s LA Clippers. | foto: Profimedia.cz

Sparťan má problém, obvinění ze sexuálního útoku ho vyhnalo až do Atén

  • 26
Ač pravověrný sparťan, už pár týdnů je Atéňanem. Do řecké metropole se stěhoval nedobrovolně, doma si teď ani neškrtne. Adreiana Payna dostihlo obvinění ze sexuálního násilí. Dopustit se ho měl před osmi lety v kampusu Michigan State University. Teď se nařčení provalilo a z Paynea je pro basketbalovou Ameriku pária.

Sedmadvacetiletý pivotman skončil v NBA po polovině své čtvrté sezony. Jen dva dny poté, co jeho jméno padlo v souvislosti se sexuálním zneužíváním v celostátních médiích, s ním Orlando Magic rozvázalo smlouvu.

A žádný další zájemce o jeho služby se neobjevil.

Sportovci z Michigan State, bývalí i současní, jsou teď pod drobnohledem. Na univerzitě působil nechvalně proslulý lékař Larry Nassar, jenž si od soudu odnesl mnohaleté tresty za zneužívání gymnastek.

Skandály stíhají hlavně hráče amerického fotbalu. A jedna odnož rozsáhlé kauzy se týká basketbalového týmu Michigan State Spartans.

Payne měl společně s kamarádem Keithem Applingem na pokoji uvěznit spolužačku a pak ji několikrát znásilnit.

Studentka o incidentu promluvila, ale případ se přes státní zastupitelství k soudu nedostal. S odůvodněním, že oběť působí příliš křehce a že určitě neustojí proces. A sama univerzita učinila hodně pro to, aby ochránila své hvězdy před trestem...

Keith Appling naplňuje obraz grázla měrou vrchovatou. Svou šanci v NBA po pěti utkáních zahodil, tři zatčení se zbraní během jediného roku pro něj skončila hodně špatně. Momentálně si odpykává nepodmíněný trest.

To 208 centimetrů vysoký Payne měl image něžného obra. Jeho nejslavnější chvíle přišly, když si jej na univerzitě oblíbila malá fanynka Lacey Holsworthová, umírající před zraky Ameriky na rakovinu.

Payne věnoval osmileté „princezně“ Lacey svůj čas daleko nad rámec svých povinností a o jejich vztahu vznikl dokumentární film.

Adreian Payne a malá Lacey:

Dobrá pověst je teď pryč. A - upřímně - asi právem. Payne minimálně tuší, že tehdy před osmi lety spáchal něco, co nebylo správné.

Zatímco Appling americkým novinářům z vězení vzkázal, že nic špatného neudělal a že to ta slečna takhle chtěla, Payne dříve mluvil o případu trochu jinak. Na policii připustil, že dívce s kumpánem neumožnili odchod z místnosti. Později se prý spolužačce omluvil a po Applingovi žádal totéž.

Teď událost komentovat nechce, mlčí i jeho agent.

Do dějin NBA se Payne coby patnáctka draftu 2014 nijak výrazně nezapíše. Za čtyři ročníky vystřídal tři kluby, prožil vlastně jen dva povedenější měsíce v Minnesotě, když v sestavě nahradil zraněnou legendu Kevina Garnetta.

Na konci ledna dostala jeho skomírající kariéra v NBA ránu z milosti.

Paynea vítá v Panathinaikosu klubový majitel Dimitris Janakopulos:

Welcome ☘️

Příspěvek sdílený dimitris giannakopoulos (@dpg7000),

Nebasketbalových problémů Adreiana Paynea využil mistrovský Panathinaikos, který někdejšího sparťana přivábil do Atén. Pivotmanu z amerického Daytonu nabídl dvouletou smlouvu.

Payne teď prožívá nenápadný start své evropské kapitoly. Do euroligových zápasů vstupuje jako náhradník, jeho role ale pozvolna roste. V minulém týdnu proti Realu Madrid nastoupil na 12 minut a vytěžil pět bodů a tři doskoky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž