A Plus by měl posílit americký rozehrávač

  • 2
Brno - S výrazně obměněným kádrem vstoupí do nadcházející basketbalové sezony tým A Plus ŽS Brno. Trenér Miroslav Pospíšil se po skončení uplynulého ročníku Mattoni NBL rozloučil se všemi zahraničními hráči a na jejich místa vzal české basketbalisty. Jednu výjimku však přeci jen udělal. Chystá se angažovat amerického rozehrávače!

Brňané se v loňské sezoně prokousali do semifinále, kde nestačili na dvojnásobného šampiona z Nymburku. V sérii o třetí místo pak podlehli i Prostějovu a nakonec skončili čtvrtí. Uznávaný kouč se poté rozhodl, že neprodlouží smlouvy třem cizincům: rozehrávači Igoru Kovačevičovi, křídelníkovi Petaru Malešovi a pivotovi Mirko Ščekičovi.

"Vzhledem k dani, která je 25%, pro nás byli opravdu hodně drazí," odůvodnil svou volbu trenér Pospíšil. Směrem do Brna se naopak vydali tři basketbalisté, kteří již zanechali v tuzemské nejvyšší soutěží jasně viditelnou stopu.

Dva z nich přitom zůstali v Brně, neboť Jakub Skála s Davidem Machačem přestoupili do A Plus z konkurenčních Houserů. Třetí posilou je dečínský křídelník Pavel Prach. "Očekávám od nich především podporu našeho útoku. Myslím si, že do družstva zapadnou bez jakýchkoliv problémů," věří zkušený brněnský trenér.

To by mělo platit i v případě amerického rozehrávače Rolanda Jonese, který se k týmu připojí na začátku tohoto týdne. "Je to manžel od jedné z amerických hráček, která přestoupila do Gambrinusu Brno," podotkl Pospíšil. Onou basketbalistkou je Delisha Milton-Jones.

Věří Pospíšil, že se nová akvizice v jeho dresu uchytí? "Známe Jonesovy statistiky, ale to není směrodatné. Zatím k nám přijde na zkoušku a pak uvidíme." Podle zprávy tiskového mluvčího klubu Zdeňka Hrančíka by se měl Jones připojit k brněnským basketbalistům již na dnešním odpoledním tréninku.

Příprava brněnského týmu, který jistě bude chtít i v blížícím se ročníku Mattoni NBL čeřit vody v čele tabulky, probíhá výhradně v domácích podmínkách. "Zatím jsme absolvovali jen kondiční přípravu. Basketbalu se teprve začínáme věnovat," uvedl dále trenér A Plus ŽS.

Ani v případě, že jej Roland Jones zaujme a v klubu s ním podepíší kontrakt, nebude mít Pospíšil k dispozici kompletní kádr. Chybí mu dvě z klíčových opor týmu Petr Benda a Michal Křemen, kteří si od poloviny července plní své reprezentační povinnosti.

"Navíc nám chyběl i rozehrávač Gajdošík, který byl v univerziádním výběru. V kompletním složení se sejdeme prakticky až v polovině září."

Nově složený tým nejspíš bude produkovat i trochu odlišný basketbal. Miroslav Pospíšil je přesvědčen o tom, že hra i výsledky jeho svěřenců v nadcházející sezoně Mattoni NBL budou ještě úspěšnější, než v nedávné minulosti.

"Doufám, že se naše hra alespoň trochu zkvalitní v obraně. Také bych si přál, aby se o něco zrychlila směrem dopředu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž