Z Dánska do Švédska se bude běhat každý rok

Kodaň, Malmö - Masový běh z Dánska do Švédska přes Öresundský most se stane pravidelnou záležitostí. Jak v úterý napsal švédský deník Sydsvenska Dagbladet, na konání akce se budou podílet atletické oddíly v dánské metropoli Kodani a třetím největším jihošvédském městě Malmö spolu s konsorciem, které most provozuje pro silniční i železniční dopravu.

Běh mezi Kodaní a Malmö přes Öresundský most se poprvé uskutečnil v roce 2000 při příležitosti otevření tohoto prvního mostu přes Baltské moře mezi Dánskem a Švédskem, který umožňuje přejezd z kontinentální Evropy až k polárnímu kruhu bez nutnosti použití lodních trajektů.

Původně byl půlmaraton zamýšlen jen jako výjimečná oslava; druhý neplánovaný ročník uspořádaný letos v květnu však potvrdil velký zájem veřejnosti a zavdal tak definitivní podnět k pravidelnému pokračování. V roce 2000 přitom běželo na 80.000 účastníků.

Öresundský most se skládá ze čtyři kilometry dlouhého podmořského tunelu, čtyři kilometry dlouhého umělého ostrova uprostřed průlivu Öresundu a osm kilometrů dlouhé hlavní mostní části.

Nové ročníky již narozdíl od dřívějších nepovedou tunelem, ale odstartují na dánském Pepparholmu směrem ke Švédsku a po překonání nejvyšší části mostu skončí na fotbalovém stadionu celku Malmö FF, na němž se hrály zápasy mistrovství světa 1958 a mistrovství Evropy 1992.

Termín příštího běhu byl stanoven na 8. června 2003.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž