Vítězslav Veselý

Vítězslav Veselý | foto: Michal Sváček, MAFRA

Na velikosti záleží. Veselého před obhajobou straší krátký rozběh

  • 2
Ať počítá, jak počítá, čtyři metry prostě schází. A brouk v hlavě Vítězslava Veselého už nepříjemně hlodá. Za dva týdny má oštěpařský mistr světa obhajovat v Curychu zlato z předchozího evropského šampionátu v Helsinkách. A stejně jako tenkrát ve Skandinávii bude i tentokrát ve Švýcarsku bojovat s pidisektorem.

Na olympijském stadionu kvůli němu před dvěma lety dokonce posouvali reklamní bannery, aby měl prostor dýchat, přesto se v utrápené kvalifikaci zachraňoval až posledním hodem. Letos na slavném Letzigrundu však na podobné ústupky nebude prostor, zeď prostě zbourat nelze. „Konec oštěpu budu asi strkat lidem mezi hlavy,“ varoval Veselý předem. „Budou muset být tolerantní.“

Místo minimálně 36 metrů, na které je oštěpař v rozběhu zvyklý, se bude muset popasovat s délkou „pouhých“ 32 metrů. „Což je markantní problém,“ přiznal 31letý svalovec. A vzpomínky mu dávají za pravdu.

Už jednou na stejném stadionu málem přišel o cennou trofej, to když se v Curychu před dvěma lety rozhodovalo o vítězích Diamantové ligy. Tehdejší soužení se sektorem ho mělo připravit o blyštivý klenot. „Ukvedlal jsem 80 metrů a zachránili mě Pitkämäki s Ruuskanenem, kteří přehodili Pjatnicu, co se mnou bojoval o první místo,“ říkal Veselý. Díky 4. místu v soutěži bral to první v celkovém hodnocení.

Teď je to však s vysněným prvním místem v Evropě podobně nahnuté. Zvlášť když Veselého hlava se zdá být poražená už předem...

„V náběhu se většinou dostanu do vysoké rychlosti, pak přichází fáze uvolnění, ale tu si teď nemůžu dovolit,“ vysvětloval člen tréninkové skupiny Jana Železného. „Je to nekomfortní, potřebuju se rozjet do správné polohy. Na mě je i Tretra malinko kratší, taky se tam rozbíhám až z konce.“

Přitom vítkovický mítink byl letos pro Veselého ze všech ten nejpovedenější, výkonem 87,38 metru z Ostravy se drží na druhém místě ve světových tabulkách. „Byl to jeden ze životních zážitků,“ přiznal dvojnásobný vítěz Diamantové ligy. „A bylo by fajn to zopakovat v Curychu.“

Generálkou formy bude víkendové mistrovství republiky v Ostravě, kam Veselý zamíří z plné tréninkové zátěže v Nymburce. Možná i proto neplánuje ve Vítkovicích odházet všechny mistrovské pokusy. "Pokud budu unavený, nešlo by to, nebo bych se necítil zdravotně, určitě bych pokusy eliminoval," naznačil. "Nemá smysl rozbít se na republice. Důležitá je Evropa, to je priorita. Mistrák je dobrá věc, vyzkoušet se, ale jak jsme unavení, nebude to úplně ono."

Pak už bude zbývat necelých čtrnáct dnů do vrcholu sezony. Dalším faktorem, co by však mohl ovlivnit zlatou obhajobu, je Veselého zdraví. Loňským rokem se protrápil s bolavým kolenem, které ho nejvíc soužilo při mistrovství světa v Moskvě. Byť mu nakonec kraloval. Letos atletické tělo pobolívá zase.

"Ale o zdraví se bavit nechci," směje se Veselý. "Jsem zdravej jako řípa, trénuju bez omezení. Kompromisy už budou do konce života, ale není to nic důležitého, co by bránilo dostat se do dobré formy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž