V Ostravě bude chybět jen Železný

Ostrava - Poslední šanci splnit limit na srpnový evropský šampionát v Mnichově budou mít čeští atleti na mistrovství republiky, které se uskuteční od 19. do 21. července v Ostravě. Na vítkovickém stadionu se představí kompletní domácí špička, chybět bude pouze oštěpař Jan Železný. "Už dříve se nechal slyšet, že bude před mnichovským šampionátem starty šetřit. U nás se už představil na Zlaté tretře. Zisku prvního titulu mistra Evropy obětuje vše," řekl předseda pořádajícího oddílu SSK Vítkovice Jan Slanina.

Po dlouhých letech se v rámci individuálního šampionátu uskuteční také národní mistrovství vícebojařů. "Ovšem bude bez účasti Dvořáka a Šebrleho, kteří nemají důvod absolvovat celý desetiboj. Oba se představí jen v dálce a běhu na 110 metrů překážek," informoval Slanina.

Zajímavých disciplín nabídne domácí šampionát i přesto celou řadu, včetně bojů o limity v podání oštěpařky Tomečkové, půlkařky Formanové či výškařky Hlavoňové. Celkově má zatím limit splněno 42 atletů, mezi nimi je ovšem pětice výškařů a stejný počet tyčkařek. Při shodném nominačním výkonu pak rozhodne o trojici míst v reprezentaci pořadí na šampionátu.

Dle dodatku k nominačním kritériím zohlednil svaz starty atletů na juniorském mistrovství světa, jejichž závod na Jamajce bude považován za kvalitativně i časově rovnocenný šampionátu v Ostravě. Rozhodovat přitom bude zápis obou závodů.  V Ostravě se představí i několik zahraničních atletů - jistá už je účast vícebojařů z Řecka i Kuby, v jednotlivých disciplínách se pak představí také Poláci a Slováci.

Všichni chtějí usilovat o splnění limitů. "Bezesporu největší zahraniční hvězdou ženského víceboje bude stříbrná medailistka z mistrovství světa v Seville a bronzová z olympiády v Sydney Polka Urszula Wlodarczyková," dodal Slanina.

Třídenního klání by se ve Vítkovicích mělo zúčastnit zhruba 500 atletů z 86 oddílů. V pátek 19. července jsou na programu od 14 hodin první disciplíny vícebojařů, v dalších dvou dnech pak ve stejném čase vypukne hlavní program. Poslední mistři České republiky budou známi v neděli v 17.30.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon