V Londýně slibují fantastický maraton

Londýn - Nejkvalitnější maraton v historii slibují organizátoři nedělního závodu v Londýně, kteří na start přilákali nejlepšího vytrvalce devadesátých let Etiopana Haileho Gebrselassieho a britskou hrdinku Paulu Radcliffeovou. Oba běžce čeká debut na maratonské trati, což přitahuje k závodu velkou pozornost médií a fanoušků. Slavní vytrvalci toho patřičně využili a nechali si vyplatit lukrativní startovné, které podle neoficiálních informací činí 350 000 dolarů pro každého.

Osmadvacetiletý Gebrselassie si hned v prvním maratonu stanovil ambiciózní cíl - překonat nejlepší světový čas Chalida Channučiho 2:05:42 hodiny. "Lidé chtějí vidět v neděli rekordní výkon a já se jim pokusím vyhovět. Nejdůležitější je vyhrát, ale když se dát překonat rekord, tak proč ne?" prohlásil čtyřnásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz na desetikilometrové trati.

Za zlepšení světového maxima má prý slíbený bonus 420 000 dolarů. "Dobré výsledky přinášejí peníze. Když budu nejlepší, dostanu to nejlepší. Když se něco nepovede, nedostanu ani cent," vyhnul se Etiopan odpovědi na otázku o prémiích.

Před startem si Gebrselassie řekl o vodiče, který rozběhne první polovinu závodu za 62 minut. Jeho manažer Jos Hermens preferoval o půl minuty pomalejší tempo, ale běžec trval na svém. "Není to pro mě rychlé. Vždyť umím půlmaratón pod hodinu," oponoval světový rekordman na pět a deset kilometrů.

Jeho plánům příliš nevěří ani Maročan Abdelkader El Múazíz, jenž bude obhajovat loňské prvenství. "Takové tempo je příliš rychlé pro každého. Nezná trať, je tam spousta zatáček a drobných stoupání," argumentoval. Podle Múazíze není zdaleka jisté, že bude Gebrselassie bojovat o vítězství.

"Loni tu běžel první maraton v životě jiný skvělý sportovec, ale nevyhrál," připomněl
loňský debut Keňana Paula Tergata, který skončil druhý. Závěrečnou přípravu Radcliffeové nabouralo zranění kolena, které si způsobila v tréninku, když se srazila se svou sparingpartnerkou jedoucí na kole. "Celou dobu jsem se bála, že by se mi mohlo něco stát, a pak tohle," vykládala. Večer před závodem si dá tradičně ledovou koupel, aby se v ní rozproudila krev a vyhnala jedovaté látky z těla. 

Na start půjde s jasným plánem hlídat si favoritky. Tou hlavní je loňská vítězka Derartu Tuluová z Etiopie. "Mám formu na čas kolem 2:21 hodiny," tvrdí první Afričanka tmavé pleti, která se stala olympijskou vítězkou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž