V Čimelicích letos vyhrál Soukup

Čimelice - Letošní 28. Mikulášský běh v Čimelicích vyhrál strakonický Radek Soukup s přehledem. Dvě kola ze čtyř s ním běžel jen Jiří Jansa, který si dal poloviční porci pro veterány. Soukup potom zůstal sám a zvítězil jasně. V cíli byl svěží a měl dobrou náladu. "Klouzalo to," konstatoval vítěz. O tom, že Jansa běží jen veterány, nevěděl. "Takže jsem běžel s ním," prohodil.

Pohlídal si finišujícího Jansu a pak pokračoval.

Přitom Jansa měl zelené startovní číslo pro veteránskou kategorii. "Toho jsem si nevšiml, nekoukal jsem na to," ujistil Soukup. "Běžel tak akorát, tak jsem běžel s ním."

Věděl, že druhý den ve Včelné se utkají znovu. "Bylo to v pohodě," usmál se Soukup. Akorát terén se změnit nedal. "Mám úzké boty a vůbec mi to nesedělo," konstatoval.

"Bylo to na tretry, zvlášť na louce, kde to bylo měkké, ale mě v tretrách bolí nohy." Z treter pociťuje bolest kolem úponu achilovky k lýtkovému svalu. "Musím závodit v botaskách, abych mohl běžet druhý den znovu."

Nedávno na Pintovce v Táboře měl dobrý zážitek. "Jel jsem tam, že si jen tak zaklušu. Ale přijela tam nějaká skupina z Prahy a najednou z toho byl větší závod," vyprávěl. "Musel jsem běžet fest." Porazil letošního mistra republiky na 1500 metrů Doubravského a vytvořil nový traťový rekord Pintovky.

Do Čimelic přijel s autem plným dětí. "Občas je vozím. Jsou z atletického kroužku ve Strakonicích. Sem tam jim takhle vypomůžu," popsal. "Alespoň je s nimi legrace."

"Už jsem se naběhal za mladá léta dost," vysvětloval Jiří Jansa, proč neběžel 8800metrů, ale polovinu. "A zítra závodím znovu, tak si nějaké síly nechám." Ve Včelné očekával těžší závod.

Jak se vyrovnal s kluzkou tratí? "Dělám kratší krok, takový krosový," popsal. Také měl klasické maratonky. "Kdyby to bylo jen po louce, vzal bych si tretry. Ale v aleji je zase trať tvrdší. Běží se tam kousek i po asfaltu." A pochvaloval si letošní podzimní podmínky. "Stále jsou ideální. Počasí drží."

Závod žen vyhrála Eliška Knížková. Utekla i Jitce Válkové. Obě pomáhají s organizací běhu.

Vítězka si nemohla tolik zazávodit, soupeřky nechala brzy za sebou. "Běžely jsme s klukama a závodila jsem s bráchou, který startoval mezi juniory," uvedla. "Brácha vyhrál. Ale je škoda, že je nás málo."

Více se prosadí nové sporty, florbal, ale láká i kolo. "Běh je fyzicky náročný a lidé se mu vyhýbají," řekla atletka. "Alespoň že neubejvají ti malí," připomněla děti, kterých bývá stále dost. "Ale nedorůstají z nich dospělí závodníci."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž