V centru Prahy se poběží půlmaraton

Praha - V sobotu ovládnou centrum Prahy sportovci. Poběží se Pražský půlmaraton. V loňském roce trať dlouhou 21,0975 km absolvovali i tehdejší premiér Vladimír Špidla a pražský primátor Pavel Bém. Bém letošní účast zatím zvažuje. "Vyskytly se zde menší organizační neshody, ale rád bych si znovu zaběhal," sdělil.

Půlmaraton odstartuje letošní ročník běhů v rámci Pražského mezinárodního maratonu. Ty vyvrcholí o maratonovém víkendu 21. a 22. května. Další část běhů bude v metropoli v září.

Letošní ročník půlmaratonu bude mít podle pořadatelů rekordní účast. „Už tři týdny před závodem se přihlásilo dvakrát více účastníků než v loňském roce,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident Pražského mezinárodního maratonu.

Z Karlova mostu na Kampu Sportovní nadšenci z celého světa budou většinu času obklopeni ze všech stran historickými skvosty metropole.

Přesně ve dvanáct hodin vyrazí běžci z Karlova mostu. Trať závodu pak povede přes Josefov a Staré Město k Národnímu divadlu. Odtud budou závodníci pokračovat podél Vltavy k Výtoni a po tříkilometrové odbočce, která je zavede do Vršovic, se vrátí na Výtoň a poběží do Podolí.

Z Podolí se běžci budou vracet po nábřeží stejnou cestou k Palackého mostu, přes který se dostanou na levý břeh Vltavy. Trať odsud vede přes Smíchov, Újezd a Malou Stranu a končí na náměstí Na Kampě.

Tramvaje ustoupí z cesty Masivní akce, jakou půlmaraton bezesporu je, si vyžádá spoustu dopravních omezení v centru, především po obou březích Vltavy.

Omezení se zítra dotkne tramvajových linek číslo 3, 7, 17, 21, 22, 23, 24 a 36. Tyto linky budou odkloněny po dočasných trasách, aby se vyhnuly místům, kde se závod poběží.

Zkrátí se také trasa autobusu číslo 207, neboť linka skončí svou jízdu už na Florenci. Mezi zastávkami Podolská vodárna a Pražského povstání bude lidi vozit náhradní autobusová linka X3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž