ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Ultramaratonci z Česka i ze zahraničí krouží v Konstantinových Lázních

  • 1
Minulý pátek odpoledne devětasedmdesátiletá Edda Bauer z Německa dokončila šestidenní závod ve Francii, kde uběhla 488 kilometrů. Poté sama odřídila téměř dvanáct stovek kilometrů do Konstantinových Lázní a za hodinku už se s úsměvem vydala na okruh.

Včera dopoledne zde již měla „natočeno“ 220 kilometrů.

Výjimečné příběhy nabízí na západě Čech druhý ročník K6 Czech Ultramarathon Festivalu, který v lázeňském městečku začal minulý víkend. A je zároveň mistrovstvím ČR v běhu na šest dnů.

12

minut na kilometr, takové tempo zhruba drží nejlepší běžci na 6 dnů

„Šestidenní závody mají zajímavou historii, v osmdesátých letech 19. století se jednalo o nejsledovanější sportovní událost v Madison Square Garden,“ říká Martin Liška z pořádající společnosti k6ultra.cz.

„Úspěchy českých ultramaratonců jsou trochu opomíjeny, patříme přitom k předním v Evropě. Dokazují to například úspěchy Radka Brunera a Kateřiny Kašparové na Spartathlonu,“ doplnil Liška.

V Konstantinových lázních se běží na asfaltovém okruhu dlouhém 2854 metrů s převýšením dvanáct metrů. Polovina je osvětlena veřejným osvětlením, ta druhá je v noci nasvícena osvětlením přenosným. „Na šestidenní klání se nám přihlásilo bezmála třicet běžců z jedenácti zemí,“ vypočítal Liška z agentury, která loni pořádala vůbec první takový závod v Česku.

Ve středu se na čele průběžného pořadí přetlačovali Západočech David Kellner, vicemistr světa v Ultra Spartan Race, a maďarský běžec Ádám Pék, oba měli odpoledne na kontě přes pět stovek kilometrů.

Šampion bude znám až v pátek, nicméně maratonský festival už zná vítěze závodů na 50 a 100 kilometrů a také na 24 a 48 hodin. Stovku zvládl nejrychleji plzeňský běžec Petr Herejt (8:52:39), vítěz klání na 48 hodin Miroslav Štefl z Kralovic zdolal 292,108 km.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž