Teddy Tamgho z Francie se v Moskvě stal třetím trojskokanem, který překonal...

Teddy Tamgho z Francie se v Moskvě stal třetím trojskokanem, který překonal metu 18 metrů. Povedlo se mu to o čtyři centimetry. | foto: AP

Průšvihář Tamgho se vrací. Světový rekordman touží po obhajobě titulu

  • 1
Je halovým světovým rekordmanem a patří mezi tři trojskokany historie, kteří se v regulérních podmínkách podívali za osmnáctimetrovou hranici. Úřadující mistr světa Teddy Tamgho má však také za sebou sérii zranění a skandály, které poničily jeho jinak zářivou kariéru. Teď se ji pětadvacetiletý francouzský atlet pokusí vzkřísit.

Tamgho by se měl o víkendu vrátit k závodům po odpykání ročního trestu za porušení dopingových pravidel. Nechytili ho se zakázanou látkou v těle, loni v červnu dostal roční distanc zpětně datovaný od 18. března za tři zmeškané dopingové testy.

Došlo k tomu na konci roku 2012 a pak dvakrát loni na jaře, kdy nezávodil. Bývalý halový mistr světa a Evropy si totiž v listopadu 2013 zlomil holeň levé nohy a prohlásil, že v roce 2014 skákat nebude, což ovšem dopingové komisaře nijak nezajímalo.

V minulosti měl i jiné problémy. V roce 2011 se na přípravném kempu v Boulouris dostal do střetu s atletkou, jejíž jméno nebylo zveřejněno, došlo i na potyčku a fyzickou inzultaci.

Disciplinární komise domácího svazu ho potrestala dvanáctiměsíčním zákazem startu, pokutou a padesáti hodinami veřejně prospěšných prací, ale hned trest snížila na polovinu, aby stihl olympijské hry v Londýně. O olympiádu v roce 2012 však světový halový rekordman (17,92 m) kvůli zranění stejně přišel.

Skvělý návrat se pařížskému rodákovi povedl na předloňském mistrovství světa v Moskvě, kde vyhrál třetím nejlepším výkonem historie 18,04 metrů, potom ho opět zastavily zdravotní trable i dopingový prohřešek.

Další restart si naplánoval na sobotu, kdy by se měl objevit na mítinku v Ermont-Eaubonne u Paříže. Jeho hlavní cíl? Obhajoba zlaté medaile na srpnovém MS v Pekingu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž