Tomečková překonala český rekord

Edmonton - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Skvěle nakročeno má na světovém šampionátu v Edmontonu oštěpařka Nikola Tomečková. V kvalifikaci o postup mezi dvanáctku vyvolených poslala své náčiní do vzdálenosti 65,71 metru a o 94 centimetrů vylepšila své vlastní české maximum. Celou soutěž vyhrála, když porazila i světovou rekordmanku Menendezovou a v pondělním finále může směle pomýšlet na zisk medaile. "Mam pocit, že rekord přišel příliš brzy," usmívala se Nikola Tomečková. "Rozhodně jsem s něčím takovým nepočítala, chtěla jsem jen přehodit jednašedesátimetrový limit," divila se.

První pokus se Nikole Tomečkové hrubě nevydařil, jenom tak přešlápla. "Byla jsem strašně přehecovaná, řekla jsem si, že musím jít do absolutního klidu," vyprávěla. Sedla si stranou, nevnímala okolí ani soupeřky. "V minulosti jsem je sledovala, jenomže potom s nimi prožíváte každý hod, což vás vyčerpá," podotkla svěřenkyně trenérky Pilařové.

Pak padlo české maximum, letící oštěp nechtěl k zemi a když dopadl daleko za metu kvalifikačního limitu, stadion zabouřil mocným aplausem. "Přitom pokus nebyl technicky nijak dokonalý, pokazila jsem práci nohou a házela jenom vrškem," popisovala  Nikola Tomečková, která nepovažuje čerstvý rekordní zápis za nepřekonatelný. "Určitě mám navíc. O kolik? O půl metru, o metr, o tři... To je jedno, důležité je schopnosti prodat," míní. 

Rázem se z ní stala jedna z favoritek pondělního finále. "Je jasné, že v srdci začne tepat takový trpaslíček očekávání. Bude strašně náročné se s tlakem vyrovnat," tuší sedmadvacetiletá blondýnka. Neví, jestli dokáže výkon v rozhodující chvíli zopakovat, nechce spekulovat, kolik bude stačit na medaili. "Finále bude úplně jiný závod," říká.

Letos vylepšila Tomečková české maximum už podruhé, v posledních deseti letech vlastně v rekordních listinách nefigurovalo jiné jméno, než její. Vrcholnou formu však nedokázala předložit na velké akci. Kde se najednou stala změna?

"Konečně mám výborné zázemí. Pomáhá mi trenérka, rodina a mám klidného přítele, který podporuje atletiku. Chodíme spolu už dva roky... Takže to vlastně vychází," pravila překvapeně. Před dvěma lety začala klepat na dveře absolutní světové špičky a loni svůj vstup mezi elitu stvrdila osmým místem na olympijských hrách v Sydney.

VÝSLEDKY KVALIFIKACE - postupující do finále
Skupina A
1. Tomečková (Česká republika) 65,71 - čes.rek.
2. Bissetová (Kuba) 63,24
3. Tzeliliová (Řecko) 61,75
4. Jian-Huaová (Čína) 61,56
5. Ingbergová (Finsko) 60,89

Skupina B
1. Menendezová (Kuba) 64,39
2. Tsiolakoudiová (Řecko) 61,93
3. Neriusová (Německo) 61,90
4. Šikolenková (Rusko) 61,42
5. Riverová (Kuba) 59,78
6. Kolkkalaová (Finsko) 59,62
7. Coslovichová (Itálie) 58,42

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž