Tereza Peržílková se připravuje na čtvrtku na Zlaté třetře. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Zlepšuji se. Jenže to zbytek světa také, říká běžkyně Petržilková

  • 0
Ve středu se představila na mítinku ve slovenském Šamoríně, kde na čtyřstovce skončila šestá v čase 53,58. Minulý týden v rámci Zlaté tretry v Ostravě plzeňská atletka Tereza Petržilková na stejné trati venku poprvé stlačila čas pod třiapadesát vteřin (52,77).

Na nedělní extralize družstev Plzni, kde ženy Škody zaútočí na obhajobu mistrovského titulu, se ale na nejoblíbenější trati neobjeví.

„Poběžím dvoustovku, abych trochu prošťouchla rychlost. O dva dny později je mítink v Kladně, tam mě čeká čtyřstovka proti zahraniční konkurenci. K tomu v Plzni přidám asi i krátkou štafetu. Ale víc ne, můj klasický čtyřboj se tentokrát konat nebude,“ usmívá se osmadvacetiletá Petržilková.

Už dnes zahájí extraligový mítink mužů a žen na Skvrňanech soutěže v kladivu a chůzi na 10 km. Hlavním program startuje zítra v 11 hodin za účasti prakticky kompletní české atletické špičky.

Tereza Petržilková na mítinku v Plzni.

Jak se na extraligu těšíte? Po prvním kole soutěž ženy Škody vedou, zaútočíte na další titul?
Těším se úplně nejvíc, v Plzni je vždycky úžasná atmosféra. Chceme další titul, klub si to zaslouží. Máme skvělé zázemí, širokou základnu, talenty rostou. Jen tak dál.

Formu máte i vy, v Ostravě jste poprvé zaběhla čas pod 53 vteřin.
Ale v první chvíli to byl takový hořkosladký pocit. Když jsem viděla moje srovnání se světovou špičkou, pochopila jsem, jak obrovské rezervy pořád mám. Ale když jsem si pak pouštěla závod zpětně, tak se mi můj projev strašně líbil. Věřím, že mám ještě šanci posunout se dál.

Musím hlavně prodat, na co mám, přeje si čtvrtkařka Petržilková

Odstup od elity motivuje?
Je pro mě obrovskou motivací, že jsem mohla startovat mezi světovou špičkou. Jen mě mrzí, že se sice zlepšuji, ale zbytek světa také...

Věříte, že svůj osobní rekord ještě můžete posunout?
V hale jsem zvládla ještě lepší čas, je kam se posouvat. Mojí představou je srazit ještě nějaké čtyři desetiny dolů, blíž k hranici 52 vteřin.

K limitu na ME v Mnichově vám schází sekunda, dá se na šampionát dostat přes žebříček?
Ano. Proto je nyní důležité shánět dobře bonifikované závody. Měla jsem štěstí na mítink v Ostravě, teď jsem byla na stříbrném mítinku v Šamoríně. Musím sbírat body a posouvat se, to je jediná reálná cesta, jak se kvalifikovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž