Superrychlého mladíčka dostal amfetamin

  • 2
Colorado Springs - Skvostný sprinterský talent Justin Gatlin budí pozornost nejen svými výtečnými časy, ale i podivnou dopingovou kauzou. Teprve dvacetiletý atlet na sebe upozornil už loni, kdy vyrovnal letitý americký rekord v běhu na sto metrů a na červnovém národním juniorském šampionátu jako první muž v historii triumfoval na stovce, dvoustovce a stodesítce překážek. Dopingovou kontrolou však se ctí neprošel - její výsledek byl pozitivní, v Gatlinově těle byl nalezen anfetamin. Jenomže rodák z Foridy přesto může závodit dál.

Arbitrážní soud pro sport ve Spojených státech po bezmála roční prodlevě nyní rozhodl, že nešlo o úmyslné provinění. Anfetamin obsahoval lék, který Gatlin užíval. Přesto musel následovat trest.

Student univerzity v Tennessee, který se nedávno ve Starkville na dvoustovce blýskl dvanáctým nejrychlejším časem všech dob, musí vrátit tituly z loňského šampionátu a kromě toho mu byl uložen dosud neviděný podmíněný dvouletý distanc, takže Gatlin může dál bez problémů objíždět mítinky.

Otázkou zůstává, jak se k případu postaví Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF), která spolu s Mezinárodním olympijským výborem mocně kritizuje neprůhlednou dopingovou politiku americké atletické federace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž