SILNÉ SPOJENÍ. Ostěpařka Barbora Špotáková bude spolupracovat s Janem Železným.

SILNÉ SPOJENÍ. Ostěpařka Barbora Špotáková bude spolupracovat s Janem Železným. | foto: iDNES.cz

Špotáková a Železný plánují utéct světu. Kompromisů se nebojíme, tvrdí

  • 0
Vybrala jsem si dobrého učitele, může si říct. Oštěpařka Barbora Špotáková není v tréninkové skupině Jana Železného dlouho, ale už viděla, kam se může posunout. Její nový kouč ovládl exhibiční závod v hodu na cíl v rámci finálového kola projektu Atletika pro děti.

"Vůbec netrénuju," říkal světový rekordman. "Oštěp jsem držel v ruce před týdnem, když kluci závodili v Domažlicích. Ale rozhodně jsem neházel."

A nehází zatím ani Špotáková. "Měsíc jsem oštěp neviděla, ani na něho nepomyslela," říkala. Od posledního závodu v Curychu na konci srpna měla volno a ještě jedna dovolená ji čeká - lázně v Maďarsku.

S novým trenérem tak zatím jen teoretizují, jak se na další sezonu s vrcholem na mistrovství světa v korejském Tegu připravit. "Bavili jsme se o tom, jak bych si to představoval já, jak Bára," povídal Železný.

Příprava jeho mužské části tréninkové skupiny začne 25. října, nová posila Špotáková ale asi začne o pár dnů dříve. A na tom, na co byla zvyklá, se moc měnit nebude.

"Bára hodně běhá," říkal Železný. "Je to potřeba, já jsem to dělal stejně. Myslím si, že i proto jsme se dostali tak daleko, svět totiž tyhle praktiky nepoužívá. Já jsem pak v běhu vypadal přirozeně a byl i relativně rychlý."

Změnou bude větší důraz na speciální technická cvičení, které Špotáková sice dělala, "ale ne v takovém rozsahu, jak bych si já představoval," dodal trenér. "Nevím, jestli nedostatek cviků stál za častými zraněními, ale věřím, že důraz na ně může pomoct ke zlepšení."

První společné soustředění čeká Železného skupinu ve Špindlerově Mlýně, před koncem roku vyrazí ještě na Kanárské ostrovy. "Pak jsme domluvení na Afriku na tři čtyři týdny a po návratu ještě někde tréninkový kemp v Evropě," vypočítal Železný.

Špotáková už při oznámení přestupu k novému kouči tvrdila: "Naše spolupráce bude o kompromisech."

"Zatím žádné nepřišly, ale až nastanou, tak se jich nebojím," smál se trojnásobný olympijský vítěz. "Atletika není kolektivní sport, je o domluvě. A má jedno pravidlo: trenér musí věřit závodníkovi a závodník trenérovi."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž