Finále závodu na 100 metrů žen na Světových univerzitních hrách v Číně. (2....

Finále závodu na 100 metrů žen na Světových univerzitních hrách v Číně. (2. srpna 2023) | foto: Profimedia.cz

Trapné, označil ministr pomalý běh atletky. A suspendoval šéfku federace

  • 206
Somálský ministr sportu dočasně suspendoval šéfku tamní atletické federace kvůli tomu, že reprezentantka země běžela na světové univerziádě v čínském Čcheng-tu příliš pomalu. Sprinterce trvalo více než 21 sekund, než dokončila závod na 100 metrů, za vítězkou zaostala o 10 sekund.

Video ze závodu se stalo na sociálních sítích virálním. Atletka jménem Nasra Abukar Ali v něm běží rozběh závodu na 100 metrů.

Hned po startu ale zmizí z televizního záběru, kamera si jí opět všimne až v cíli, dávno poté, co její soupeřky už odpočívají.

Somálský ministr sportu Mohamed Barre Mohamud označil její výkon za trapný. Dodal, že událost šetřil somálský národní olympijský výbor, který odhalil, že dvacetiletá závodnice nebyla ani sportovkyní, ani běžkyní.

Koulařka nastoupila na překážky. Odvážný kousek však Belgii k udržení nepomohl

O šéfce tamní atletické federace Khadijo Aden Dahirové pak prohlásil, že se zapojila do zneužívání moci a hanobení jména národa na mezinárodní scéně. Obvinil ji z nepotismu.

Ministerstvo sportu pak následně vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že závodnice byla příbuznou Dahirové a díky tomu dostala šanci na univerziádě závodit, píše agentura Reuters.

Somálský univerzitní svaz poté uvedl, že na hry neposlal žádného běžce jako oficiální součást somálského týmu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Čcheng-tu