Šebrle je třetím atletem světa

Monte Carlo - Český vícebojař Roman Šebrle se díky svému fantastickému götziskému světovému rekordu v desetiboji vyhoupl na třetí příčku světového žebříčku. Pořadí nejlepších světových atletů sestavuje Mezinárodní atletická federace (IAAF). Halovému světovému šampionovi z Lisabonu patřila minulý měsíc jedenáctá příčka, nyní se však může pochlubit součtem 1454 bodů a na druhého Hichama El Guerrouje, famozního marockého mílaře, ztrácí pouhý bodík. V čele je olympijský vítěz a mistr světa na stovce Maurice Greene (1467).

Z českých atletů ještě figuruje v elitní stovce další vícebojař Tomáš Dvořák (21., 1389), Jan Železný je 36., když nasbíral 1364 bodů a vévodí celkovému pořadí oštěpařů.

Světový žebříček žen opanovala americká sprinterka a dálkařka Marion Jonesová, za ní se poskládaly norská oštěpařka Trine Solbergová-Hattestadová a vytrvalkyně Gabriela Szabóová z Rumunska.

Nejlépe postavenou českou atletkou je na 64. příčce mistryně světa ze Sevilly Ludmila Formanová, která se však kvůli zranění bezmála rok na dráze neobjevila. Na 81. místě dlí Helena Fuchsová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž