Šebrle byl zvolen druhým Evropanem roku

Lausanne - Světový šampion v desetiboji Roman Šebrle skončil druhý v anketě o nejlepšího atleta Evropy za rok 2007. Více hlasů dostal od fanoušků, médií a odborníků jen finský oštěpař Tero Pitkämäki, na třetí příčce skončil estonský diskař Gerd Kanter.

Pro Šebrleho je druhé místo v anketě Evropské atletické asociace dosud nejlepším výsledkem, jeho maximem byla v roce 2004 po zisku olympijského prvenství třetí pozice; třikrát byl ještě pátý a dvakrát sedmý.

Vedle titulu mistra světa, kterým v Ósace zkompletoval svoji sbírku trofejí z
největších soutěží, Šebrle těsně vyhrál i vícebojařskou Grand Prix a je majitelem nejlepšího výkonu v sezoně 8697 bodů z Kladna.

Anketu vyhráli v historii dva Češi - v roce 1996 byl nejlepší oštěpař Jan Železný, o tři roky později desetibojař Tomáš Dvořák. Železný pak po svém třetím olympijském triumfu v Sydney 2000 vítězství v anketě zopakoval.

Pitkämäki v uplynulé sezoně vrátil Finsko do pozice oštěpařské velmoci. Jako čtvrtý reprezentant severské země se stal mistrem světa a z šestnácti závodů bylo jeho nejhorším umístěním dvakrát druhé místo.

Jedno z nich vybojoval na Zlaté lize v Římě, při kterém zažil jednu z nejhorších zkušeností v kariéře, když oštěpem trefil francouzského dálkaře Salima
Sdiriho.

Pitkämäki poslal nejdál v sezoně oštěp na domácí půdě v Lapinlahti, kde v červenci vyhrál výkonem 91,23 metru. Anketu, jež se koná od roku 1993, vyhrál jako první Fin v historii. Vloni ji ovládl portugalský sprinter Francis Obikwelu.

Už ve čtvrtek byla vítězkou ženské kategorie vyhlášena chorvatská výškařka Blanka Vlašičová, česká rekordmanka a mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková obsadila sedmé místo. Vítězové převezmou křišťálovou trofej 12. října při kalendářním kongresu EAA na Maltě.

Výsledky ankety Atlet Evropy 2007: 1. Pitkämäki (Fin./oštěp), 2. Šebrle (ČR/desetiboj), 3. Kanter (Est./disk), 4. Évora (Portug./trojskok), 5. Tichon (Běl./kladivo), 6. Alekna (Lot./disk), 7. Howe (It./dálka), 8. Borzakovskij (Rus./800 m), 9. Röthlin (Švýc./maraton), 10. Obikwelu (Portug./100-200 m).

Desetibojař Roman Šebrle se zlatou medailí z MS v Ósace 2007.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž