Sebastian Coe

Sebastian Coe | foto: Václav Mudra

Hry mohou pořádat i země srovnatelné s Českou republikou, říká Coe

  • 6
Do Prahy zavítal poprvé už v roce 1978, tehdy coby 21letý mladík na svoji první velkou soutěž - mistrovství Evropy v atletice. "Pamatuji si, že tehdy hodně pršelo," vypráví Sebastian Coe. "Ale bylo to dobře zorganizované mistrovství. A já na něm získal svoji první medaili (bronzovou). Ta byla pro mě základnou k dalším úspěchům."

O rok později už překonal tři světové rekordy. A v Moskvě 1980 se stal olympijským vítězem.

Znovu přiletěl do Česka na jaře 2005, těsně předtím, než jeho Londýn získal právo pořádat olympijské hry 2012. "Tehdy jsem byl hostem Zlaté tretry. Nádherný mítink. Pršelo, a přesto bylo v hledišti 15 tisíc diváků, kteří udělali skvělou atmosféru."

Čtěte v dnešním vydání MF DNES: Velký rozhovor se Sebastianem CoemČtěte ve čtvrtek 19. června

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Letos, po návštěvě Prahy a Ostravy, se usmíval: "Tentokrát jsem k vám nepřivezl déšť. Tak snad se budu moci příště vrátit."

Sebastian Coe (vlevo) nasedá do auta.

Mezitím se stal mimořádně úspěšným šéfem organizačního výboru her v Londýně. "Olympijské hry jsou přínosem pro město, které je pořádá. To je bez debat. Velké akce jsou navíc katalyzátorem ekonomiky, což mohou potvrdit i organizátoři v Soči. Také u nás byly hry přesně takovým katalyzátorem pro východní  část Londýna."

Deset let poté, co na hry neúspěšně kandidovala i Praha (vyřazená v předkole), Lord Sebastian Coe tvrdí: "I země velikostí a významem srovnatelné s Českou republikou mohou pořádat hry. Jen se musí připravit na to, že už pouhá příprava na kandidaturu je mimořádně složitou věcí. A že pořádání samotných her je pak tou nejkomplikovanější výzvou, před kterou může být za normálních okolností nějaké město postaveno."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž