Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Půlmaraton v Plzni běží silní Keňané i Ukrajinci. Odolá rekord?

  • 0
Keňan Henry Kemboi, vítěz letošního půlmaratonu v Budapešti s osobním rekordem 1:04:18, jeho krajan James Emuria, druhý z marathonu v Antverpách, ale také skvělí běžci z Ukrajiny Viktor Starodubcev (OR 1:05:45), Orest Babjak a Eduard Hapak. To jsou největší hvězdy 8. ročníku ČEZ Plzeňského půlmaratonu, který se 10. října běží v historickém centru Plzně.

„Mezi ženami patří k největším adeptkám na vítězství Etiopanka Sebeta, Rumunka Cirlanová či ukrajinské běžkyně Jaremčuková s Ugrenčukovou,“ vypočítává Roman Sladký z pořádající agentury ProSport Activities. Hlavně ke keňskému vytrvalci Kemboiovi, členovi maďarské běžecké skupiny Zoltana Benedeka, ale směřují naděje na překonání rekordního času Plzeňského půlmaratonu. Ten od loňska drží jeho krajan Kimaiyo výborným výkonem 1:04:24 hod. Přestože se před rokem běželo na hodně rychlé trati na Borských polích, i na sedmikilometrovém okruhu v centru města by se mělo zítra běžet svižně.

„Se závodní skupinou Zoltana Benedeka spolupracujeme od prvního ročníku a jeho běžci jsou zárukou vysoké kvality,“ míní Sladký.

Sedmikilometrový okruh, který se poběží třikrát, má start a cíl přímo na náměstí Republiky. Vytrvalce povede mimo jiné okolo Divadla J. K. Tyla, sadovými okruhy kolem Západočeského muzea, zbytků historických hradeb či františkánského kláštera. Část okruhu vede také okolo fotbalové Doosan Arény. V úterý bylo do hlavního závodu přihlášeno 523 běžců. „Konečné číslo by se mělo vyšplhat k sedmi stovkám. K tomu očekáváme ještě okolo dvou set účastníků rodinného běhu a firemních štafet.“

Na trati půlmaratonu, který startuje ve 13 hodin, budou i tři „tempomakeři“ (poběží na čas 1:45, 2:00 a 2:15 hod.). „Vodič je ideální, aby výkonnostní běžci dosáhli svého cíle. My jim držíme tempo, motivujeme na trati, komunikujeme s nimi,“ říká jeden z tria Jiří Mašek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž