Petr Svoboda

Petr Svoboda - Český překážkář Petr Svoboda vypadl na olympijských hrách v semifinále. | foto: Vondrouš Roman, ČTK

Proč Svoboda, kluk z vesnice, válí nad překážkami? Je sebevědomý

Nebylo mu dobře. Sotva se vyhrabal z postele, už do ní zase chtěl spadnout. Na závod na 110 metrů překážek Světového atletického finále se však vybičoval. A proletěl ho ve velkém stylu. Jako druhý.

"Viděl jsem záznam někdy v jednu ráno, když jsem nemohl z těch svých povzbuzovadel zamhouřit oko. To byl snad můj první běh, který se mi líbil," líčil Petr Svoboda.

Před závodem do sebe nacpal různé energetické přípravky, které vybudí tělo a mysl. "Samozřejmě povolené. A kakao. Vydržím na něm týden. Jsem z vesnice," říkal 23letý mladík z Budišova u Třebíče. "Má přirozenou sílu venkovského kluka. A je rychlý," přidává trenér Luděk Svoboda.

Jeho svěřenec má za sebou životní sezonu: zaběhl český rekord 13,29 vteřiny, zařadil se do evropské překážkářské špičky. Věřil v olympijské finále. Jenže v Pekingu pokazil semifinále. "Takže atletické finále je pro mě revanš za olympiádu," řekl Svoboda.

Do Stuttgartu se dostal díky zdravotním výpadkům soupeřů. Ukázal však, že tam patří. Doběhl za Davidem Oliverem, jedním z pěti Američanů na startu. Za ním byla pořádná díra.

"Byl jsem zklamaný z posledních výsledků, tak jsem si možná něco dokazoval. A s Američany nerad prohrávám. Jdou šest závodů do měsíce a stejně při rozcvičování vypadají tak sebevědomě, jako by měli právě udělat světový rekord. To se mi líbí, ale zároveň s nimi nechci prohrát, protože u některých vím, že jsou o třídu níž než já."

Jeho trenér si přístup chválí: "Když si předem myslíte, že nevyhrajete, tak taky nevyhrajete."

Svoboda těží z talentu, ale hlavně ze zdraví, jež mu dovolilo pracovat na technice. "Měl v sobě od dorosteneckého věku, že může být dobrý, ale léčily se nohy, záda, kolena a trénink neměl řád a systém," říká kouč Svoboda.

A když jste zdravý, funguje rovnice: kvalitní trénink = lepší výsledky = starty na větších mítincích. "Na lepší výkonnost se probojovávám už jen tím, že závodím s hvězdami," míní Svoboda. "A atletika přece je o tom, dávat si vyšší cíle."

Chvíli to zkoušel i ve víceboji, vzdal to. "Jak říkal Tomáš Dvořák, asi na to nemám hlavu."

To překážky, které vyžadují rychlost a techniku, jsou pro něj přitažlivé. "Sprintera na hladké trati nic nezastaví. Zatímco já můžu mít formu jako Liu Siang, ale pak na páté překážce udělám kotrmelec a mám po závodech."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž