Petr Svoboda

Petr Svoboda | foto: ČTK

Překážkář Svoboda vylepšil svůj český rekord na 60 metrů

  • 2
Petr Svoboda překonal na halovém atletickém mítinku v Karlsruhe svůj vlastní český rekord v běhu na 60 metrů překážek. Ve finále dosáhl času 7,50 vteřiny a své maximum z loňského roku z Düsseldorfu zlepšil o pět setin. V letošních světových tabulkách figuruje na druhém místě.

Blýskl se také Jakub Holuša, jenž byl druhý na osmistovce ve skvělém čase 1:46,09 minuty, který je historicky nejlepším českým výkonem na
dvousetmetrovém oválu.

Před týdnem Svoboda při svém premiérovém startu v halové sezoně zaostal v Jablonci za rekordem o jedinou setinu, nicméně s přehledem splnil limit pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Dnes svůj rekordní čas 7,55 vyrovnal už v rozběhu, ve finále pak ubral dalších pět setin.

"Na to, že to byl druhý závod sezony, tak musím být s takovým časem
spokojený. Ještě to ale nebylo úplně ono," prohlásil Svoboda s tím, že má rezervy hlavně v technice. "Jediné, co mě mrzí, je, že jsem už v rozběhu setinku neubral, to bych překonal rekord dvakrát, ale to je spíš
rozmazlenost."

I jednadvacetiletý talent Holuša má skvělou formu. Limit na halové MS už
splnil a dnes si vylepšil o 87 setin osobní rekord. Prohrál jen s
olympijským vítězem z Atén Rusem Jurijem Borzakovským a zařadil se za
Romana Oravce na druhé místo českých halových tabulek.

Oravec ale svůj výkon 1:45,97 běžel v hale na třísetmetrovém oválu. Holuša si vylepšil o šest setin i absolutní rekord. Pod širým nebem běželi v historii rychleji pouze čtyři čeští půlkaři.

Před týdnem Svoboda při svém premiérovém startu v halové sezoně zaostal v Jablonci za rekordem o jedinou setinu, nicméně s přehledem splnil limit pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Dnes svůj rekordní čas 7,55 vyrovnal už v rozběhu, ve finále pak ubral dalších pět setin.

Nebýt zaváhání na první překážce, mohl být jeho výkon ještě lepší. I přesto Svoboda porazil o osm setin osmatřicetiletého Američana Allena Johnsona, bývalého trojnásobného halového mistra světa, který bude v Dauhá v polovině března obhajovat stříbrnou medaili z Valencie.

"Na první překážce byl lepší, ale pak jsem se rozběhl a od druhé už jsem si jel svoje tempo a nikoho jsem neviděl," líčil Svoboda. Johnsona pamatuje z doby, kdy vyhrál olympiádu v Atlantě v roce 1996. "Je to zvláštní. Na jeho videích jsem vyrůstal, a teď proti němu závodím. I když jsem ho porazil o dost, pořád je to pro mě pan překážkář," řekl Svoboda.

Pětadvacetiletý svěřenec svého jmenovce Ludvíka Svobody se díky
jabloneckému výkonu dostal do čela letošních světových tabulek, v pátek ho však v New Yorku sesadil z prvního místa Američan Terrence Trammell. Za tím nyní bronzový medailista z loňského halového ME a finalista světového šampionátu v Berlíně zaostává o jedinou setinu sekundy.

Svůj výkon může ještě vylepšit příští týden v sobotu na mítinku ve
Stuttgartu. Tam proti němu nastoupí kubánský světový rekordman na 110 metrů překážek Dayron Robles, který se vrací po zranění z MS v Berlíně, či Američan David Oliver, bronzový medailista z OH v Pekingu.

"To bude o hodně těžší závod," uvedl Svoboda. "Ale jsem fit a odhodlaný se s nimi poprat," řekl překážkář, který se loni v halové sezoně potýkal se
svalovým zraněním. Letos si věří i na čas pod 7,50, nejlépe na M. "Ale já
tolik na čas nehledím, důležitý je pro mě také pocit. A ten se zlepšuje,"
prohlásil.

O jedinou setinu nesplnila limit na stejné trati Lucie Škrobáková, halová
vicemistryně Evropy z Turína, která byla s výkonem 8,11 ve finále sedmá.

Výsledky

1. Clarke (Jam.) 6,64, 1. Borzakovskij (Rus.) 1:45,94, 2. Holuša (ČR) 1:46,09, 1. Gathimba (Keňa) 3:37,01, 3000 m: 1. Šahín (Kat.) 7:43,44, ...9. Šneberger (ČR) 8:24,50, 60 m př.: 1. Svoboda (ČR) 7,50 - český rekord, 2. A. Johnson (USA) 7,58, dálka: 1. Sdiri (Fr.) 799, ...7. Novotný (ČR) 758, tyč: 1. Mesnil (Fr.) 561. 1. Jonesová-Ferretteová (Pan. ostr.) 7,11, 1. Burkaová (Et.) 4:03,92, ...3. Lustigová (ČR) 4:16,12, 1. Kibetová (Keňa) 8:41,24, 1. L. Jonesová (USA) 7,90, ...7. Škrobáková (ČR) 8,11, 1. Friedrichová (Něm.) 200.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž