Petr Svoboda

Petr Svoboda | foto: Volfík René, ČTK

Překážkář Svoboda poběží v Ústí před zraky legendy Sotomayora

  • 0
Zahraniční atletické hvězdy, exkluzivního hosta Javiera Sotomayora i českého rekordmana v běhu na 110 metrů překážek Petra Svobodu uvidíte, pokud dnes dorazíte na prestižní mítink Grand Prix Ústí nad Labem.

"V jedenácti ze třinácti disciplín bude ohrožen rekord stadionu," láká na ústecký Městský stadion Miroslav Vachuta, ředitel závodu.

Mítink, na který je vstup zdarma, startuje v 16.00 hodin, a chvíli potom hned přijde parádní disciplína 110 metrů překážek. Petr Svoboda, který drží český rekord časem 13,27, bude mít nejméně dva zdatné soupeře - Američana Thomase a Poláka Kubaszewského. "Oba mají maxima kolem 13,50," uvedl Vachuta. Překážky poběží i další Čech Martin Mazáč, jenž už má splněný limit pro blížící se mistrovství Evropy v Barceloně.

Stovka pod 10?

Kvalitní podívanou slibuje i hladká stovka mužů s favoritem Clarkem z Jamajky s osobním maximem 9,99. Jeho hlavním soupeřem bude Japonec Eriguchi (10,07).

"Jen dvakrát v historii se v Česku běžela stovka pod 10 - dokázali to Usain Bolt a Asafa Powel. Bylo by krásné, kdyby se to potřetí povedlo právě v Ústí," zasnil se Vachuta.

Výtečně obsazené jsou také koule a disk. V kouli je hlavním kandidátem na triumf Američan Russel Winger s osobákem 21,25. Jeho soupeři budou především čeští atleti se splněným limitem pro ME Antonín Žalský (20,71) a Remigius Machura (20,00).

V disku má7 závodníků letos hozeno přes 60 metrů. Američan Lance Brooks má osobní maximum 64,79, o splnění limitu se bude pokoušet Čech Miroslav Pudivítr, jenž má hozeno zatím 61,18.

Zajímavá bude i stovka žen s Bulharkou Innou Eftimovou, účastnicí poslední olympiády s osobním rekordem 11,26.

"Připravili jsme opravdu šest kvalitně obsazených disciplín. Za vítězství ve většině závodů je vypsaná prémie 200 eur, za triumf v kouli 800," prozradil Vachuta.

Mimo překonání rekordů Městského stadionu ředitel mítinku věří i v to, že si v Ústí někteří atleti ještě stihnou splnit limit pro ME v Barceloně. "Šanci má třeba Lukáš Milo na stovce, nebo na závěr reprezentační štafeta na 4 x 100 metrů," předpovídá.

Do Ústí dorazí atleti z 20 států a čtyř kontinentů, mezi hosty bude i významná celebrita - světový rekordman ve skoku do výšky Kubánec Javier Sotomayor. "Bude na zahájení mítinku i u předávání cen," upřesnil Vachuta.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž