Finiš závodu na 800 m mužů

Finiš závodu na 800 m mužů - Pawel Czapiewski a Andre Bucher v cílové rovince | foto: Reuters

Po skvělé sezoně má miláček země problémy

Curych - Jako by šťastnou hvězdu švýcarského půlkaře Andre Buchera náhle zakryl černý mrak. Loni se na světovém šampionátu v Edmontonu ozdobil zlatem, vyhrál celkové hodnocení Grand Prix, ukrojil si svůj díl ze zlatého pokladu seriálu mítinků Golden League, na HMS v Lisabonu přidal bronz, pod širým nebem prohrál jediný závod, posunul švýcarský rekord do závratných poloh a na sklonku roku byl po zásluze vyhlášen nejlepším atletem Evropy pro rok 2001. Letos ho přízračné kouzlo opustilo, a navíc se přidala i smůla.

Velké zklamání se do něj zahryzlo v březnu na halovém evropském šampionátu ve Vídni. Coby favorit favoritů mužské osmistovky nestačil na skvělý finiš dravého Poláka Czapiewského, a přestože se poprvé v životě dostal pod střechou pod hranici 1:45 minuty a vytvořil nový národní rekord, zbylo na něj jen stříbro.

Tenhle cenný kov už si Bucher zblízka prohlížel mnohokrát. Začal s tím na juniorských MS i ME, druhý skončil i na evropském šampionátu do 23 let ve finském Turku v roce 1997, o rok později na mistrovství Evropy v Budapešti nebo na Světové univerziádě na Mallorce v roce 1999. Velkého zlata se dočkal až v Edmontonu.

Blonďatý obrýlený chlapík z Neudorfu zažil hodně proher, přesto je optimista. "Porážka je, když se někdo vzdá svého cíle a takové věci se mě netýkají. Já se snažím na všem najít něco pozitivního," říká Andre Bucher.

Země helvétského kříže jej zbožňuje, ve Švýcarsku je populárnější než hvězdy sjezdového lyžování a může se měřit s tenistkou Martinou Hingisovou. Přitom není nijak šťastný, když ho lidi poznávají a oslavují, spíš bezmocný. "Nemám zapotřebí být slavný," krčí skromně rameny.

Loni byl podruhé zvolen nejlepším sportovcem Švýcarska, na což je velmi pyšný. "Je to pro mě velká pocta, protože šlo o volbu fanoušků," upozornil Bucher.

Vídeňskou porážku hodil za hlavu a s velkým očekáváním hleděl k srpnovému mistrovství Evropy. Mnichovský šampionát pro něj znamenal výzvu. Pak přišla rána. Na tréninku si zlomil levou nohu a šest týdnů bude muset odpočívat.

"Neberu to nijak tragicky, ale polovina letošní sezony je pryč," uvědomuje si Andre Bucher. A mistrovství Evropy, kde chtěl získat zlatou medaili a navázat na předchozí úspěchy? "Vše záleží na tom, jak rychle se bude zranění hojit," kroutí pětadvacetiletý běžec hlavou nad svým případným mnichovským vystoupením. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž