Tyson Gay

Tyson Gay | foto: AP

Pět nejblýskavějších diamantů atletické sezony. Kdo zazářil v prestižním seriálu

  • 0
Byla to pro atlety sezona bez světového vrcholu. Pro světové hvězdy to byla sezona odpočinková. A byla to sezona jedné světové premiéry. Debutovala Diamantová liga. Před vrcholem prestižního seriálu v Curychu a Bruselu už můžeme zkusit rekapitulovat. Najít pět hvězd atletického léta.

Návrat roku: Tyson Gay (100 m)

Co by to bylo za přehlídku hvězd bez nejrychlejšího muže planety? A tím je Tyson Gay.

Americkému rekordmanovi patří závěr sezony. Nejprve vytřel ve Stockholmu zrak jamajskému fenoménu Usainu Boltovi. A následně, v Londýně, toho samého muže připravil o nejlepší výkon roku. Zaběhl 9,78 sekundy.

Ti dva, Gay a Bolt, jsou si souzeni coby životní rivalové. Letošní sezona se pro ně vyvíjí zrcadlově. Zatímco Bolt začal dobře, Gay marodil. A teď? Gay se blíží svému osobnímu maximu, zatímco Bolt ukončil pro zranění sezonu.

A protože podobný osud potkal i Asafu Powella, Gay má v Curychu cestu k celkovému triumfu otevřenou.

Kometa roku: Jermaine Gonzales (400 m)

Jamajka. Ten malý karibský ostrov byl v posledních letech královstvím Usaina Bolta. V letošní sezoně se ale mistr sprintu nechal zastínit. O dobrou pověst Jamajky se museli starat jiní.

Jermaine Gonzales se raduje z triumfu na 400 metrů v závodě Diamantové ligy

Jermaine Gonzales

Třeba čtvrtkař Jermaine Gonzales. Už pětadvacetiletý závodník není ve startovním poli nejmladší. Ale mezi elitu se dokázal prosadit až letos.

Nejvíce se Gonzalesovi vedlo v Monaku. Časem 44,40 sekundy překonal třináct let starý národní rekord. A v průběhu sezony zle zatápěl Jeremymu Warinerovi. Zatápěl, ale nezatopil. Američan v Diamantové lize jistojistě vyhraje, na Jamajku půjde pomyslné stříbro.

Stálice: Andreas Thorkildsen (hod oštěpem)

Osmadvacetiletý norský oštěpař je úřadujícím mistrem světa, Evropy i olympijským vítězem. Takovou bilancí se nemohl pochlubit ani Jan Železný (ten o korunu evropského krále usiloval marně).

Andreas ThorkildsenAndreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen

Světovým tabulkám vévodí už třetím rokem. K "trojkoruně" z velkých akcí navíc Thorkildsen už jistojistě přidá i vítězství v Diamantové lize.

Je třeba dodávat víc?

Veteránka roku: Carmelita Jeterová (100 m)

Atletickým hvězdám, jejichž věk začíná číslovkou 3, letos vévodí Carmelita Jeterová. Jednatřicetiletá americká sprinterka předvedla na závěr loňské sezony skvělých 10,64 sekundy a "osobák" si následně vylepšila i na halové šedesátce.

Skvělou fazonu letos potvrzuje i v Diamantové lize, kde ovládla celkové pořadí. Se 17 body už nemůže být předstižena. Její největší konkurentky se dvoucifernému zisku ani neblíží.

Carmelita JeterováCarmelita Jeterová

Carmelita Jeterová

Nejrychlejší čas Jeterové - 10,82 sekundy - je zároveň nejlepším výkonem sezony.

Výkon roku: David Oliver (110 m př.)

12,89 sekundy. To je čas Američana Davida Olivera z Paříže. Pouhé dvě setinky od světového rekordu Kubánce Dayrona Roblese z Ostravy 2008. Byl to pro Olivera alespoň rekord národní. A taky třetí nejlepší čas v historii.

Překážkář David Oliver na americkém šampionátu.

David Oliver

Co víc. Oliver tento výkon potvrzoval po celý zbytek sezony. 12,90, 12,93... Ani Robles na něj nenašel protizbraň.

Osmadvacetiletý americký překážkář tak letos potvrdil svůj dlouhodobý vzestup a pasoval se mezi superhvězdy atletických oválů. Jen ten světový rekord mu chybí...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž