Pátý výškař světa: Neprodal jsem všechno

  • 26
Ósaka - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Loni bojoval v Göteborgu o holé přežití v Dukle Praha a získal evropské stříbro. Letos přijel do Ósaky coby výškař, s nímž světová špička počítá. "Neprodal jsem všechno. Ale jsem rád, že jsem skočil přes 230," říkal pátý Tomáš Janků.

Co vám chybělo k medaili?
Lepší technika. Pokusy jsem rval silou, nechával za sebou nohy. Do 230 jsem sice měl čistý zápis, ale věděl jsem, že pokud tu techniku trochu nesrovnám, dál to nepůjde.

Stříbro vaší přítelkyně, tyčkařky Baďurové, vás nabudilo?
Určitě. Kdyby Katka neuspěla, je to i můj neúspěch. Prožili jsme spolu tři roky Katčiných zdravotních problémů, což bych nepřál nikomu. A teď skáče české rekordy,má stříbro. Utvrdilo mě to v tom, že atletika je někdy i spravedlivá. Někdy.

K vám dnes spravedlivá byla?
Jo. Prostě je to tak, že ti kluci byli líp připravení než já.

Na minulém mistrovství světa v Helsinkách jste kvůli zranění chyběl. Přitom za stejný výkon byste tehdy získal stříbro. Nemrzí vás to?
Proč? Já vím, že kam přijedu já, tam se skáčou rány. Už kdysi na juniorském světě, kde jsem byl, se skákalo 237, na olympiádě pak 239, i v Göteborgu to byly rány. Tak jsem předpokládal, že i tady budou medaile vysoko.

Ale vítěze byste určitě neuhádl. Bahaman Thomas začal trénovat až loni a v Ósace stěží postoupil z kvalifikace. Teď je zlatý. Chápete to?
Vidíte, najednou se někdo odrazí a je mistrem světa. A za rok na olympiádě může být všechno jinak. Tak to ve výšce chodí. Ovšem Thomas celou sezonu skákal kolem 230. Věděl jsem, že s ním budou problémy.

Český výškař Tomáš Janků na MS v Ósace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž