Tak na kterou trať? Tomáš Dvořák si v Pardubicích ještě nevybral.

Tak na kterou trať? Tomáš Dvořák si v Pardubicích ještě nevybral. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Pardubický půlmaraton oživí princ z Popelky i šampion v desetiboji

  • 0
Až se v sobotu bude centrem Pardubic vinout více než tisícihlavý had běžců, fanoušci na chodníku v něm mohou najít hned několik známých tváří. Vinařský půlmaraton totiž už tradičně přitáhne zajímavé osobnosti. Zřejmě vůbec nejvíce lidí pozná Pavla Trávníčka. Herec, který se proslavil hlavně svými rolemi pohádkových princů, se závodu zúčastní poněkolikáté.

"Už jsem s Pavlem mluvil a měl by dorazit i letos. Říkal mi, že už si udělal na sobotu čas. Jinak se mezi startujícími objeví i celá řada dalších zajímavých lidí. Většina se jen tak přihlásí, nijak to spolu nedomlouváme," uvedl organizátor Vinařského půlmaratonu Oldřich Bujnoch.

Trávníček, který životní roli odehrál v roce 1973 ve známé pohádce Tři oříšky pro Popelku, si vloni pochvaloval téměř letní počasí, v zimě prý nerad běhá. Bohužel pro něj letos předpověď hlásí spíše chladnější podnebí.

"Proběhnout se chodím bohužel jen občas. V podstatě jen tehdy, když mi to divadlo dovolí. Naposledy jsem pořádně trénoval v lednu spolu s ředitelem závodu Oldřichem Bujnochem," vyprávěl po loňském výkonu Trávníček, podle kterého se Pardubice díky půlmaratonu mají čím chlubit.

"Je skoro zázrak, že se zde koná takový závod, který má skutečně výtečnou úroveň," dodal Trávníček. Mnoho fanoušků však bude mít u tratě určitě i slavný desetibojař Tomáš Dvořák.

Osmatřicetiletý rodák ze Zlína, který se může pochlubit třemi tituly mistra světa a také historicky druhým nejlepším výkonem ve své disciplíně (8994 bodů), zatím prý zvažuje, v jakém závodě se postaví na start.

"Ještě není jisté, jestli Tomáš vyrazí do hlavního závodu, který měří něco přes 21 kilometrů, nebo si vybere kratší úsek. Rozhodnutí padne až v sobotu," řekl Bujnoch.

Bronzový medailista z letní olympiády v Atlantě 1996 však nebude jediným uznávaným sportovcem, který do Pardubic zavítá. Na startu hlavního závodu totiž nebude chybět pětinásobný zlatý paralympijský medailista v cyklistice Jiří Ježek.

"Jirka běžel i půlmaraton v Praze. Bude se chtít popasovat s ostatními atlety," řekl Bujnoch na adresu muže, který v roce 1985 přišel po autonehodě o nohu.

Celkem se jen na startovní čáru hlavního závodu postaví 1 150 běžců z mnoha zemí včetně favoritů z Keni. To je nový rekord závodu. "Vloni jsme měli jen něco málo přes tisíc běžců. Jsem rád, že číslo neustále stoupá. To je pro nás pozitivní signál," dodal Oldřich Bujnoch.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž