Oštěpař Železný je v pohodě

Ostrava - Jako první z největších hvězd dnešní Zlaté tretry dorazil ve středu dopoledne do Ostravy olympijský vítěz Jan Železný. "Po závodech ve Finsku mě trochu bolela záda a osm dnů jsem neházel," řekl Jan Železný. "Už se ale cítím velice dobře," dodal oštěpař. "Slíbit, kolik hodím, je těžké. Pro mě je důležité dát dohromady techniku a sílu, což je někdy složité. Pokud mohu soudit podle zimní přípravy, jsem schopný hodit daleko. Jak, to však nevím. Pomoci by mi mohl i takový soupeř, jakým je Steve Backley. V zimě jsme společně trénovali a vypadal velice dobře."

Mluvil jste s ním o tretře v minulých dnech?
V úterý jsme si telefonovali. Říkal mi, že jeden trénink má super, ale druhý nic moc. Tak jsem mu řekl, že se mnou je to stejné.

Co říkáte konkurenci oštěpařů v Ostravě?
Angličan Hill je medailista z mistrovství Evropy, má výkony přes 88 metrů. Kubánec Gonzales hází daleko na začátku sezony, není radno ho podceňovat. Slušný je i Rakušan Högler. Konkurence je silná.

Řek Konstantinos Gatsioudis hodil minulý týden 91,27 metru. Je to pro vás výzva?
Je to typ závodníka, který má na tak dlouhé hody. Devadesát metrů jsem v kariéře překonal asi stokrát, takže se s jeho výkonem musím vyrovnat. Přál bych si hodit tak daleko i tady. Slíbit to nemohu, ale vše pro to udělám.

Budete si moci zvolit stranu, z níž budete házet. Podle čeho budete vybírat?
Velkou roli při závodě hraje vítr, takže podle něho. Mám rád vítr zezadu a zprava. Steve Backley má rovněž raději vítr zezadu, ale zřejmě zleva, kam své hody přetahuje. Pokud je však forma, tak na větru nezáleží.

Zlatá tretra slibuje špičkové souboje
Atletický mítink, který se dnes koná na stadionu SSK Vítkovice, má nejkvalitnější účast ve své historii


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž