Oštěpař Vítězslav Veselý

Oštěpař Vítězslav Veselý | foto: ČTK

Zase chci být lídrem, říká oštěpař Veselý. Teď se dává dohromady

  • 0
Namísto aby závodil, vybírá si odpočinek. A znovu trénuje. Oštěpař Vítězslav Veselý, loňská světová jednička, mistr Evropy a vítěz Diamantové ligy, má za sebou první část sezony. Resumé? Opět je v popředí světových tabulek, byť mu patří "až" druhá příčka. "Není to špatné, ale může to být lepší," říká svěřenec Jana Železného.

Dosud absolvoval tři závody, v Dauhá triumfoval (85,09), v Šanghaji (86,67) jej odsunul na druhé místo Fin Tero Pitkämäki hodem o metr delším, v Pekingu (80,81) jej těsně porazil Rus Tarabin.

"S metry i umístěním v prvních dvou závodech můžu být spokojený, jsem rád, že jsem navázal na předchozí sezonu. Jsou to kvalitní výkony, čekal jsem ovšem ještě lepší, protože z dlouhé přípravy v Africe jsem přijel dobře připravený. Ty dva závody v Číně mě ale docela rozbily, v Pekingu jsem se přemlouval, jestli to mám doházet do konce. Bolel mě celý spodek zad, navíc se ozvala achilovka, takže jsem se pral s technikou i rozběhem. Pokusy kolem 86 metrů nejsou špatné, ale chci je házet stabilně," má jasno třicetiletý atlet.

Odložilův memoriál se vrací na Julisku

V průběhu jubilejného 20. ročníku Memoriálu Josefa Odložila se v pondělí 10. června představí kompletní česká špička, v závodech s kvalitní zahraniční konkurencí to bude první velká příležitost k plnění limitů pro srpnové MS v Moskvě.

Mítink se po loňském azylu na Strahově vrací na Julisku, byť rekonstrukce hlavní budovy na stadionu Dukly ještě neskončila. "Na Julisce je lepší dráha, kterou si atleti pochvalují, a také pro organizátory z Dukly to bude jednoudušší," řekl předseda organizačního výboru Miroslav Ševčík.

Několik dní po návratu si dal pauzu, zrušil start v německém Dessau, kde měl závodit tento pátek, a namísto toho se znovu pustil do tréninku. "Dávám se dohromady, aby to pořád nebyl nějaký boj s technikou. Protože když to všechno spravím, začne mi vycházet rozběh a z šesti pokusů odhodím "klacek" alespoň pětkrát, tak je mnohem větší možnost, že to může odletět ještě dál," přemítá.

Tréninková vložka uprostřed sezony prý není ničím mimořádným. "Když na to máte zhruba dva týdny, tak jeden je o tvrdší práci a během druhého už spíš ladíte. Teď mám za sebou první tři dny, začal jsem s nadšením, ale už mě všechno bolí a mám tendenci ubírat. Nicméně musím to zvládnout. Chci závodit v pohodě a ne chodit s různými kompromisy ze závodu do závodu a sbírat se z nějakých bolístek," předsevzal si.

Jeho příštím závodem bude jubilejní dvacátý ročník Memoriálu Josefa Odložila, který se uskuteční v pondělí 10. června v Praze na Julisce.

"Zazávodit si s kvalitní konkurencí před domácími diváky je vždycky speciální záležitost, také proto chci být v pohodě. Tím mítinkem mi začne šňůra dalších závodů včetně Zlaté tretry v Ostravě a říká se, že když je dobrý start, je dobrý i konec. Doufám, že to bude platit i v mém případě," naznačil Veselý před pokračováním sezony, jež vyvrcholí srpnovým mistrovstvím světa v Moskvě.

Za výkon 86,67 mu patří druhé místo v letošních světových tabulkách, které vede Pitkämäki hodem rovněž ze Šanghaje. Ani z pozice světové dvojky se mu prý na svět nehledí špatně, jisté výhrady ale má. "Člověk si pořád dává nějaké mety. Mám to postavené postupně - první místo ve světových tabulkách, potom osobní rekord a pak devadesátka. Motivaci přece mít musíte - když člověk není lídrem tabulek, tak se jím chce stát," pokýval hlavou oštěpař, jehož osobní maximum z loňska je 88,34 metru.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž