Oštěpař nebyl úplně spokojený

Ostrava - Čestným kolečkem poděkoval Jan Železný ostravskému publiku. Výkonem 89,47 se těsně přiblížil devadesátce, úplně spokojen ale nebyl. "Jsem docela zklamaný, při rozcvičování jsem házel okolo 87 metrů a to už slibovalo slušný výkon. Nechci se vymlouvat, ale trochu to bylo i ramenem. Jednou hodím nízko, jednou rameno vůbec nezapojím." Při pohledu do zaplněných tribun vzpomínal, kdy naposledy v Čechách zažil takovou atmosféru: "Určitě v roce 1996, kdy jsem tady hodil přes devadesát a pak loni na Strahově."

"Tentokrát jsem se ale dost bál," usmíval se Železný. "No, ne že by mě tolik lidí rozklepalo, ale věděl jsem, že něco hodit musím."

Na závodech ve Finsku se mu nevydařil vstup do sezony, ale tentokrát přálo oštěpařům počasí o trochu více a Železný si ho jen pochvaloval. "Nedá se to vůbec srovnávat. Ještě kdyby nám trochu fouknul vítr, mohlo to létat dál. Pokud ale příště ještě pořádně zapojím záda, myslím že tu devadesátku dám."

Ostravský mítink byl zároveň šestčtyřicátým závodem, v němž se Železný utkal s Britem Stevem Backleym. Porazil ho a svoji bilanci tak zlepšil na třicet šest vítězství proti šesti prohrám. "Dost mi pomohlo, že tu Steve byl. On mě totiž dokáže porazit a ukazuje se, že letos na to má. První závody mu nikdy moc nevycházely, ale dneska mohl být spokojený. Sice si trošku stěžoval na rozběh, potřebuje totiž víc místa, nemohl pak chytit rytmus a to ho trochu svazovalo," řekl Železný, vedle něhož se v oštěpu představili i další čeští oštěpaři.

Miroslav Gudzek, který nakonec s výkonem 78,71 metru skončil čtvrtý, má asi jediný šanci na splnění limitu pro MS v Edmontonu, ostatní závodníci zůstali hluboko ve stínu Železného. "Myslím, že těch za těch 82 metrů by Gudzek hodit mohl. Třeba pořádně chytí rytmus a foukne mu vítr... Z českých oštěpařů je také jediný, kterého jsem si vůbec pořádně všímal. Ostatní jako by tu ani nebyly. Prostě jsem je neviděl," kriticky poznamenal Železný.

Už včera se česká oštěpařská jednička dozvěděla, že americký sprinter Michael Johnson si vsadil tisíc dolarů na to, že Železný přehodí devadesátimetrovou hranici. "Nemyslel jsem na to. Jen jsem si řekl, že on už má stejně dost, takže mě to nijak nesvazovalo," poznamenal světový rekordman.

Oštěpař Jan Železný zdraví ostravské diváky


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž