Olympijský vítěz v Praze závodí rád

Praha - Olympijský vítěz z Atén 2004, Japonec Kodži Murofuši, bude jedním z hlavním magnetů atletického Memoriálu Josefa Odložila. Ten se na pražské Julisce uskuteční v pondělí 5. června, pořadatelé do něho zařadili celkem šestnáct disciplin. Fanoušci se mohou těšit i na volné, navíc slosovatelné vstupenky.

"Chtěl bych přehodit osmdesát metrů, ke kterým jsem měl blízko nedávno v Ostravě," připomněl Murofuši start na mítinku Zlatá tretra.

V letošní sezoně si tam připsal první soutěžní pokusy, jeho start v Praze pro něho bude představením s pořadovým čísle dvě.

"Celou loňskou sezonu jsem vynechal, neměl jsem formu. Teď se do ní dostávám," vyprávěl japonský atlet na tiskové konferenci v Praze.

Usměvavý sympaťák se široce rozhalenou bílou košilí, o jehož tvář by se jistě popraly reklamní agentury, povídal, jak se mu v Praze dobře hází.
Vždyť tam před olympiádou v Aténách deset dní trénoval a pak se dočkal životního triumfu.

"Lidé, sportoviště, všechno okolo je tady výborné," pochvaloval si.
Stejný model přípravy si však s největší pravděpodobností před olympiádou v Pekingu v roce 2008 nezopakuje. "Byl by to veliký časový posun mezi tréninkem a závodem."

Před Aténami byl jen jedním z japonských atletů, po olympiádě jeho popularita doma raketově vystoupala. Na mítinky s ním jezdí skupina novinářů a televizí reportérů. "Ale soukromí mi nenarušují," usmál se Murofuši.

Hvězdy i v ostatních disciplinách

Ovšem nebude to jen on, kdo by měl v pondělí na Julisku přilákat fanoušky atletiky. Třeba v kouli mužů potvrdil start Američan Christian Cantwell, lídr letošních tabulek s výkonem 22,17 metru.

Výtečnou konkurenci bude mít skok vysoký mužů, kde Svatoslav Ton a Tomáš Janků poměří síly s Poláky Walerianczykem a Bienikem (oba osobní rekord 236 cm), Ukrajincem Sokolovským (238) a především ruským výškařem Voroninem (240).

Na ženské stovce překážek se diváci mohou těšit na účast Kanaďanky Perdity Felicienové, mistryně světa z roku 2003.

"Věřím, že čeští reprezentanti v Praze naváží na Ostravu, pokud jde o splnění limitů na mistrovství Evropy v Göteborgu," připomněl šéftrenér české atletiky Václav Fišer nominační úspěchy hned šestice atletů.

Diváci obdrží u bran stadionu Juliska volné vstupenky, které jsou navíc slosovatelné. Hlavní program Memoriálu Josefa Odložila začíná v pondělí v 18 hodin. V 15.30 hodin odstartují žákovské závody O pohár pražského primátora a od 17 hodin národní závody Dukla mítink.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž