David Rudisha po triumfu na olympijských hrách v Riu.

David Rudisha po triumfu na olympijských hrách v Riu. | foto: Reuters

Na Zlaté tretře se objeví i Rudisha, půlkařský fenomén poběží kilometr

  • 0
Organizátoři atletického mítinku Zlatá tretra odtajnili další velké jméno, které se 28. června v Ostravě objeví. Na nepříliš často vypisované kilometrové trati se představí světový rekordman v běhu na 800 metrů David Rudisha z Keni.

Dvojnásobný olympijský vítěz i mistr světa je už šestým šampionem z loňského Ria, který bude na mítinku IAAF World Challenge startovat.

V Ostravě, kde poběží už popáté, to bude jeho třetí závod v sezoně, kterou zahájí 13. května osmistovkou na Diamantové lize v Šanghaji. Na premiéru na kilometrové trati se těší.

„Chci to zkusit. Dostávám hodně otázek, jak bych zaběhl patnáctistovku. A vždy odpovídám, že je to příliš dlouhá vzdálenost a je těžké běžet proti mílařům. Ale kilometr je kratší a mnohem bližší k mé oblíbené osmistovce,“ vzkázal podle pořadatelů Rudisha.

Rekord Zlaté tretry má hodnotu 2:15,08, v roce 2014 ho zaběhl Ilham Özbilen z Turecka. O překonání českého rekordu Lukáše Vydry z roku 1998 (2:16,56) by se měli pokusit oba elitní čeští mílaři Jakub Holuša a Filip Sasínek.

Z olympijských vítězů budou v Ostravě na startu také britský vytrvalec Mo Farah, americký trojskokan Christian Taylor, oštěpař Thomas Röhler z Německa, jihoafrický čtvrtkař Wayde Van Niekerk a polská kladivářka Anita Wlodarczyková.

Domácí špičku budou reprezentovat čtvrtkař Pavel Maslák, oštěpaři Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý, tyčkařka Jiřina Ptáčníková či koulař Tomáš Staněk.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž