Shaunae Millerová-Uibová slaví bronz z dvoustovky na mistrovství světa v...

Shaunae Millerová-Uibová slaví bronz z dvoustovky na mistrovství světa v Londýně. | foto: Reuters

Vláda zpustošených Baham nemá na atlety peníze. Co bude s favority MS?

  • 0
Olympijská vítězka Shaunae Millerová-Uibová vládne letošním světovým tabulkám hned ve třech disciplínách, k žhavým kandidátům na medaili patří před světovým šampionátem v Dauhá i Steven Gardiner. Jenže hrozí, že bahamští atleti do Kataru neodjedou, protože tamní svaz stále nemá peníze na cestu a pobyt na mistrovství.

U vlády se žádostí o finanční podporu funkcionáři neuspěli. Na letenky a pobytové náklady pro devět sportovců a jejich doprovod žádala atletická federace 116 000 dolarů (asi 2,72 mil. Kč), ale ministerstvo mládeže, sportu a kultury přislíbilo jen 25 000 dolarů (cca 588 tisíc Kč).

„Byla dlouhá tradice, že vláda náklady podepisovala, nikdy se o tom nediskutovalo. V roce 2015 jsme dostali 150 000 dolarů, v roce 2017 pak 140 000 dolarů. Takže se to od našich současných očekávání nijak neliší,“ uvedl prezident bahamského svazu Drumeco Archer. Ministerstvo tvrdí, že potřebné finanční prostředky k dispozici nemá.

Bahamští atleti s výjimkou Moskvy 2013 přivezli medaili z každého světového šampionátu od roku 1993. Karibská superstar Millerová-Uibová v červnu v Ostravě zaběhla nelepší čas historie na třísetmetrově trati a nejrychlejší je letos na dvoustovce i čtvrtce.

Steven Gardiner

Gardinerovi patří ve světových tabulkách roku 2019 na 400 metrů třetí místo. V nominaci jsou i další kvalitní sprinteři, unikátní trojskokanská dvojčata Latario a Lathone Collie-Minnsovi či extravagantní výškařský exmistr světa Donald Thomas.

Situace na Bahamách momentálně není jednoduchá, ostrovní stát potýká s následky hurikánu Dorian, který si začátkem září podle úřadu vyžádal nejméně 50 obětí. Kdo z nich se nakonec v Dauhá objeví? Svaz vyloučil, že by poslal jen některé závodníky, protože kvalifikační kritéria splnili všichni.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž