Mladý český výškař vládne světu

Hustopeče - Česká atletika má na prahu nové sezony nejlepšího muže světových tabulek. Osmnáctiletý havířovský výškař Jaroslav Bába se v sobotu v Hustopečích přehoupl přes laťku ve výšce 230 centimetrů, to se letos ještě nikomu nepodařilo. "Je to magická hranice a já už jsem delší dobu pokukoval po jejím překonání," zářil Bába, který měl ještě před rokem osobní rekord o patnáct centimetrů nižší a svým výkonem kvalifikoval na březnové mistrovství světa v Birminghamu.

Skvělý skok se Bábovi povedl v juniorském závodě, který za malé pozornosti diváků předcházel tradičnímu mítinku Hustopečské skákání. který se původně v juniorském závodě chtěl jen rozcvičit před večerním startem v mužské kategorii. Skákal jen na třech výškách - překonal 205, pak 221 a pak hned 230 centimetrů. "Byl jsem uvolněný, nezatížený psychikou," tvrdil.

Televiznímu štábu, který přijel až na hlavní program, žertem slíbil: "Večer vám ten skok udělám ještě jednou ze záznamu, ať ho máte natočený." Ale mezi muži, již ztrémovaný pozorností napjatých diváků, skočil jen 222...

Před půl rokem si Bába nechal na rameno vytetovat velkou černou pumu, snad aby tak pružně skákal. Jeho kariéra rychle akceleruje. Tvrdí, že probojovat se do Birminghamu byl jeho letošní cíl. "Chtělo by to ale ještě nějaký centimetr přidat, aby mne z nominace někdo nevyšoupl. Jet mohou jen dva," uvědomuje si Bába.

Jenže Svatoslav Ton překonává potíže s kolenem, bolavý kotník má Jan Janků a Tomáš Janků si v sobotu při rozcvičce natáhl zádové svalstvo. Po nekonečných zdravotních problémech se do sektoru vrátil Jiří Křehula, stříbrný junior z mistrovství Evropy z roku 2001, jenž už se pod širým nebem dostal přes 226 cm, a výkon 218 centimetrů mu stačil na druhé místo.

Hlavoňová nebyla spokojená s technikou
Při čtvrtém ročníku závodů skokanů do výšky padly oba rekordy mítinku. Vedle Báby překonala Zuzana Hlavoňová výkonem 190 cm dosavadní maximum o sedm centimetrů. „Takové výkony zvyšují prestiž závodu, jsme za ně rádi, přestože musíme kvůli odměnám sáhnout hlouběji do kapsy,“ radoval se Zbyněk Háder, ředitel mítinku.

Hlavoňová 190 centimetrů dokázala skočit jako jediná. Třikrát v soutěži a jednou mimo soutěž pak neúspěšně atakovala 194 cm, což je ženský limit pro březnový světový šampionát. „Jsem spokojena s výsledkem, ale ne s technikou skoků, ta zdaleka není na potřebné úrovni. Absolvovala jsem ale letos zatím jen dva technické tréninky, a to je žalostně málo, do Prahy k trenéru Kovářovi mám možnost dojíždět jen jednou týdně,“ vyprávěla atletka, kterou na závodech doprovázel už také jedenapůlletý syn Ondřej.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž