ZAHRANIČNÍ POSILA. Ukrajinská atletka Olena Kolesničenková (uprostřed) výrazně...

ZAHRANIČNÍ POSILA. Ukrajinská atletka Olena Kolesničenková (uprostřed) výrazně pomohla ženskému týmu Škody Plzeň k zisku bronzových medailí na finálovém mítinku mistrovství ČR družstev. Na městském stadionu na Skvrňanech vyhrála závod na 400 metrů překážek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Atletický boom v Plzni se zastavil. Škoda přesto hlásí nové posily

  • 0
Doba otazníků pokračuje. Přestože atletická sezona byla teprve na svém začátku, není jasné, jestli už pro letošek zároveň neskončila. Michal Černý však věří, na skoky přes překážky a překonávání laťky přeci jen ještě dojde. „Zdá se, že po odeznění koronaviru by se mohl ročník ještě normálně rozběhnout,“ věří sekretář a trenér oddílu AK Škoda Plzeň.

Přitom pro plzeňskou atletiku přišla pauza v nejméně vhodnou chvíli. Po skvělých úspěších v minulém roce panovala velká očekávání, na konci června se má v západočeské metropoli navíc uskutečnit republikový šampionát na dráze. Jenže v tuhle chvíli je pořádání prestižní sportovní události v nedohlednu.

Atletický stadion ve Skvrňanech je od poloviny března zamčený, členové klubu se připravují až do odvolání individuálně.

Škoda hlásí zahraniční posily

Vedení plzeňského atletického oddílu AK Škoda nezahálí ani během koronavirové pandemie. V minulých dnech oznámilo podpisy kontraktů s několika zahraničními posilami. Trojici úspěšných Ukrajinců nově doplní třicetiletý překážkář Denis Nečiporenko, jenž se zúčastnil posledních tří ME na dráze. V klubu pokračují vytrvalec Vasil Koval, dálkař Sergej Kruk a vrhač Ivan Panasikuk. Na spolupráci s Plzní naváže i velká slovenská naděje na středních tratích Andrej Pauliny. 

Ženy znovu posílí slovenská hvězda Alexandra Bezeková, sprinterská finalistka z mistrovství Evropy. K ukrajinské překážkářce Oleně Kolesničenkové se připojí krajanka Orisja Děmjaňuková.

Zatímco běžecká univerzálka Tereza Hrochová zamířila na svou chalupu do Krkonoš, čtvrtkařka Tereza Petržílková si vyhlédla areál kolem zámku Kozel. Potenciální článek olympijské ženské štafety už ale nyní ví, že si na tokijský boj pod pěti kruhy bude muset minimálně rok počkat.

Do nepříjemné situace se dostali plzeňští oštěpaři. „Březen trávili na soustředění ve Španělsku, z letiště pak po návratu okamžitě zamířili do domácí karantény. Pokud víme, tak žádnými příznaky netrpí, takže doufejme, že všechno dobře dopadne,“ přeje si Černý.

Trenéři se snaží se svými svěřenci i na dálku komunikovat, co nejčastěji to jde, přestože podmínky nejsou ideální. „S atlety jsme v maximálním možném spojení a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Nikdo z klubu samozřejmě nemá s podobnou situací zkušenosti, takže si snažíme poradit v rámci nějakého selského rozumu. Zdraví je nejdůležitější,“ konstatuje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž