Piotr Malachowski na mítinku v Turnově.

Piotr Malachowski na mítinku v Turnově. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

S hvězdnými Poláky bude v Turnově bojovat i jamajský diskař

  • 0
Atletickými hvězdami nabitý Memoriál Ludvíka Daňka, jehož 19. ročník se uskuteční v Turnově v úterý 29. května, opět ozdobí mistr světa a olympijští a světoví medailisté v hodu diskem.

Kromě špičkových Poláků Piotra Malachowského a Roberta Urbanka dorazí na turnovský stadion také jejich velký soupeř z Německa Daniel Jasinski. „Do Turnova přijede i jamajský diskař Fedrick Dacres, letošní vítěz Her Britského společenství,“ řekla Jana Svobodová, prezidentka pořádajícího klubu AC Turnov.

Darces hodil v únoru v Kingstonu 69,83 metru, čímž vytvořil nejlepší výkon letošního roku. Na loňském mistrovství světa skončil čtvrtý.

Největší hvězdou Daňkova memoriálu se nicméně stane Malachowski, mistr světa z Pekingu 2015 a druhý z olympiády 2016 v Rio de Janeiru. Jeho krajan Urbanek získal v Pekingu světový bronz. Stejně cennou medaili vybojoval Jasinski na olympiádě v Riu.

Naopak další německý diskař Martin Wierig, loňský vítěz memoriálu, letos do Turnova nepřicestuje. Ten před rokem porazil Malachowského v napínavé bitvě až v poslední sérii o dvacet centimetrů výkonem 64,73 metru a sebral mu tak pátý turnovský triumf v řadě.

Vynikající atleti se představí také v jiných disciplínách. „Ve vrhu koulí proti sobě nastoupí nejlepší Češi Tomáš Staněk a Ladislav Prášil,“ uvedla Svobodová.

Staněk získal na letošním halovém mistrovství světa bronz, na loňském halovém mistrovství Evropy stříbro. Prášil má dva bronzy z halového mistrovství Evropy.

Akci ozdobí také elitní čeští tyčkaři Jan Kudlička a Michael Balner, v dálce se s kvalitními soupeři z Polska utká Radek Juška, český rekordman a stříbrný medailista z halového mistrovství Evropy 2015. Loni dolétl na 831 centimetrů, na turnovském mítinku si před rokem připsal výkon pouze o dva centimetry kratší.

„Na žádost Českého atletického svazu a jeho šéftrenéra jsme do programu Memoriálu Ludvíka Daňka zařadili reprezentační štafety mužů i žen,“ konstatovala Svobodová. „Pokusí se splnit limity na mistrovství Evropy.“

Turnovský mítink obsahuje i krajské finále smíšených žákovských štafet 8x200 metrů. Letos se poprvé poběží jako Memoriál Karla Koláře. Pořadatelé tak vzdají hold legendárnímu atletovi, který loni zemřel. Kolář, vicemistr Evropy na otevřeném stadionu a halový mistr Evropy, v Turnově po skončení kariéry trénoval mládež.

AC Turnov sehnal na mítink zhruba 1,2 milionu korun. Od města dostal 400 tisíc korun a od Libereckého kraje 500 tisíc korun. Český atletický svaz přidá 200 tisíc korun. O zbytek se postarají menší sponzoři. „Asi polovina rozpočtu pro memoriál půjde na hod diskem,“ upozornila Svobodová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž