Mahiedine Mekhissi na evropském šampionátu v Curychu.

Mahiedine Mekhissi na evropském šampionátu v Curychu. | foto: AP

Divoch Mekhissi chce atletický double díky trati, kterou ještě neběžel

  • 2
Pět kilometrů na dráze ještě Mahiedine Mekhissi nezkusil, přesto si francouzský atlet troufá na letním mistrovství Evropy v Berlíně na zlato. A když k tomu přidá mnohem pravděpodobnější triumf na své hlavní trati 3 000 metrů překážek, zrodí se pozoruhodný vytrvalecký double. Může to Mekhissi zvládnout?

Proč ne, vždyť třiatřicetiletý běžec alžírského původu měl k zisku dvou evropských titulů blízko už před čtyřmi lety v Curychu. Tehdy vyhrál patnáctistovku a před tím proběhl vítězně cílem i ve steeplu, ale byl diskvalifikován za svlečení dresu v cílové rovince.

Jeho kariéru pochybné výstřelky provázejí. Před lety se při Diamantové lize v Monaku hned za cílem popral s krajanem Mehdim Baalou. Na ME 2012 v Helsinkách udeřil 14letou dívku v kostýmu maskota, když mu přišla předat dar. Při evropském šampionátu v Barceloně 2010 zase maskota nutil, aby si před ním klekl.

Jasně vedl, před cílem svlékl dres a přišel o zlato

Nešťastná oslava Mekhissiho na mistrovství Evropy v Curychu

BEZ DRESU PŘES PŘEKÁŽKU. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží
DRES V ZUBECH. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží pro první
Mahiedine Mekhissi-Benabbad jako první muž 3 000 metrů překážek na ME v...
POLONAHÝ ZA TITULEM. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží pro
POLONAHÝ VÍTĚZ. Mahiedine Mekhissi-Benabbad si na ME v Curychu běží pro první
Mahiedine Mekhissi-Benabbad (vpravo) a Yoann Kowal slavili francouzský...

Do sezony vstoupil Mekhissi na domácím šampionátu v krosu, kde závod nedokončil. Pak si časem 28:59 v Moirans vyrovnal osobní rekord na 10 kilometrů.

„Pod 29 minut to není špatné, ale jsme pořád ještě v tréninku. Má kvality na to, aby běžel mnohem rychlejší desítku, ale jeho velkou ambicí pro toto léto je dvojstart na 3 000 metrů překážek a 5 000 metrů na mistrovství Evropy v Berlíně. Tenhle závod nám umožnil, abychom k tomu směřovali,“ řekl francouzskému časopisu L’Equipe Mekhissiho trenér Farouk Madaci.

Jeho svěřenec se nyní připravuje ve vysoké nadmořské výšce v Kalifornii. Premiérový start na 5 000 metrů by měl absolvovat 3. května na mítinku v americkém Stanfordu. Tam by se měl pokusit o splnění poměrně mírného limitu 13:42, což je čas odpovídající zhruba 40. místu v loňských evropských tabulkách.

Pokud se Mekhissi do dvojboje v Berlíně opravdu pustí, nejprve ho bude čekat steeple, ve kterém drží časem 8:00,09 evropský rekord v němž už posbíral několik medailí včetní tří olympijských. Jeho rozběhy jsou na programu 7. srpna, finále o dva dny později. Pětka se poběží 11. srpna.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž